Dzięki :) Cieszę się bardzo, że Ci się spodobało, choć zawsze drżę, kiedy pokazuję zdjęcie nr 1. Ucięłam stworzonku skrzydła, ale ten wyjątkowy widok, kiedy przygotowywał je do lotu, niestety trwał bardzo krótko- zbyt krótko, bym mogła coś poprawić.
Nie ma czym się przejmować. Nie zawsze cały owad musi znaleźć się w kadrze, a już na pewno nie ma obowiązku umieszczać skrzydełek, które są poza głębią ostrości :)
8- dolna część kadru jest chyba niedoświetlona, bo łapałam tylko zastane, nie miałam nawet kartki czy lusterka ze sobą; mam wrażenie, że jest poruszone, jak teraz patrzę na to zdjęcie. Zdjęcie też o tyle niefortunne, że kiedy wykadruję to, czego jest za dużo, znikną jego główne atrakcje, które ten kadr faktycznie zaśmiecają. Podobała mi się tam gra kolorów i kropla wody wisząca nad pająkiem- widać, że przestaję patrzeć krytycznie na to co robię i kieruję się emocjami. Dlatego dobrze, że są takie miejsca, gdzie czasem kubeł zimnej wody na głowę wyleją, he, he!! Dzięki
Mam obiektyw z dłuższą ogniskową, ale to nie makro i ostrzy z na tyle dużej odległości, że pająk byłby na nim mikroskopijny (choć nieźle nadaje się do fotografowania ważek i motyli); ale masz rację, to załatwiłoby problem. Hm... ale mogłam bardziej zbliżyć pająka na tym sprzęcie, którym wówczas go robiłam- zmieściłby się jeszcze cały, a może tło miałoby jakieś rozsądne rozmycie
Nie chcę zaś na ten moment bawić się w zakup półśrodków, ponieważ zbieram na to i owo do aparatu
Pod ten obiektyw podpinam też konwerter Raynoxa, ale daje bardzo małą GO- mogę ustawiać wówczas ogniskową co najwyżej 80mm, jeśli robię zdjęcie z ręki.
Wiem, ale obiektyw tym razem był manualny, Takumar 50mm f 1.4 . Tak więc GO w pełni świadomie zastosowana. Czasem taką lubię. Poza tym GO nie jest taka mała, jakby się wydawało, ale spore zbliżenie i ujęcie z jakiego robiłam motyla, dało duże rozmycie. A mnie po prostu spodobało się, jak bielinek wynurzał się z tej bieli.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum