Wysłany: 2010-06-21, 19:47 Moje pierwsze fascynacje do oceny !?
Chciałem się przywitać ponieważ jestem tu nowy. Sprzęt jaki posiadam to: niedawno zakupiony CANON POWER SHOT SX20IS i RAYNOX DCR 250.
Jak napisałem wyżej, chciałbym dowiedzieć się co mogę zrobić, aby moje zdjęcia wyglądały jeszcze lepiej, jak rozjaśnić obiekt i jakie stosować najlepsze ustawienia aparatu do fotografowania tym zestawem... Z góry serdecznie dziękuję za wszelkie rady.
1.
Masz trochę problemów z ostrością i czasami obiekt nie mieści się w kadrze w dość nieprzyjemny sposób tzn obcinasz skrzydełka lub odwłok... :)
Poza tym jak na początek jest nieźle :)
Podpisuję się pod tym, co napisał LEWAP; poza tym czasem masz problem ze światłem- popracuj nad tym, a fotki na pewno znacznie nabiorą jakości i ostrość też będzie zdecydowanie lepsza ; staraj się też przemyśleć kadr, bo widzę, że przeważa kadr centralny, a ten nie zawsze jest dobry (taki mógłby być w zdjęciach 10 i 11, ale obróć te zdjęcia o 90 stopni; w pozostałych dla mnie kadr centralny zdecydowanie na nie). Polecam ręcznie ustawić balans bieli. Według mnie najlepsze Twoje zdjęcie, to nr 5- mimo odblasków na pancerzu pluskwiaka i kłopotów z ostrością, bardzo fajny kadr, dobre manewrowanie głębią ostrości i miłe oku zbliżenie . I generalnie nie jest źle. Powodzenia
Mi też ramki nie leżą,zdecydowanie do wyrzucenia.
Fot nr.5 najlepsza z tej całej serii. Kadr dobry,głębia ostrości też ok,fajne kolory tylko przydałoby się trochę ciut więcej ostrości.Ramka,jak już wcześniej pisałem-out.
oo miło mi że ktoś się odezwał - obiecuje się poprawić - zastanawia mnie tylko jedno- jak na manualu sobie najlepiej to wszystko poustawiać w opcjach tak żeby była więkasza ostrość, i lepsze światło itd itp...
raz jeszcze dziękuję za opinie
gorąco pozdrawiam i jeszcze coś wstawie
----------------
1.ISO-80 , f/8, czas ekspozycji 125 s, długość ogniskowej 37 mm
2.ISO-200 , f/8, czas ekspozycji 80 s, długość ogniskowej 43 mm
3.ISO-80 , f/8, czas ekspozycji 125 s, długość ogniskowej 62 mm
4.ISO-80 , f/8, czas ekspozycji 20 s, długość ogniskowej 27 mm
5.ISO-80 , f/8, czas ekspozycji 200 s, długość ogniskowej 87 mm
Ostatnio zmieniony przez fitoro 2010-06-26, 07:56, w całości zmieniany 1 raz
Nie ma recepty na dobre zdjęcie; wszyscy bazujemy głównie na nabywaniu doświadczenia. Żeby jednak zrobić dobre zdjęcie, należy mieć podstawowe wiadomości z zakresu choćby optyki. Są pewne zasady, bez których dobrych zdjęć nie będziemy robili. Osobiście polecam ten poradnik, bo choć może nie ma tu wszystkiego, to w przystępny sposób przybliża wiele tajników fotografii http://www.szerokikadr.pl/poradnik/. Nie ma jedynych dobrych ustawień- zmieniają się warunki, w których robisz zdjęcia, zmieniają się więc ustawienia.
Raz jeszcze wrócę do twoich zdjęć- z drugiej serii "3" moim zdaniem najlepsza, choć ja nie jestem zwolennikiem tła w postaci ludzkiej skóry. To co najbardziej rzuca mi się w oczy na wszystkich zdjęciach, to szumy. One głównie powodują spadek ostrości i rozmycie detalu. Przy matrycy swojego aparatu będziesz się więc chyba musiał sporo nagimnastykować, żeby je trochę zminimalizować. Staraj się nie wychodzić poza ISO 100 i polować na dobre światło. Spróbuj też doświetlać sztucznie. Na mniejszej matrycy gęsto upakowane piksele zawsze będą generowały większe szumy.
Spróbuj powalczyć ze zdjęciem muchy, bo tam te szumy nie są tak straszne, używając tego programu http://www.neatimage.com/ (jest wersja demo, która w zupełności wystarczy).
Powodzenia
balans bieli- pobierac własny , z białej kartki ? czy dac auto czy wybrac z innych dostępnych ?
przy makro powinienem miec wyłączone wspomaganie AF? a co z tymi innym ustawieniami jak servo bezpieczny Af, powiększenie cyfrowe, zoom punktowy Af i ciągły.czytam i czytam instrukcje, inne fora ale zaczynam głupiec
-----------------------------------------------------
A tu kilka zdjęć mojej żony, bez poprawy jakiegokolwiek programu. Proszę o kilka słów.Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
12.
f/8, ISO 80, czas ekspozycji 500 s, ogniskowa 33 mm
13.
f/8, ISO 80, czas ekspozycji 500 s, ogniskowa 50 mm
14.
f/8, ISO 80, czas ekspozycji 40 s, ogniskowa 48 mm
15.
f/8, ISO 80, czas ekspozycji 13 s, ogniskowa 66 mm
16.
f/8, ISO 80, czas ekspozycji 500 s, ogniskowa 32 mm
17.
f/8, ISO 80, czas ekspozycji 4 s, ogniskowa 28 mm
balans bieli- pobierac własny , z białej kartki ? czy dac auto czy wybrac z innych dostępnych ?
Jak chcesz :) Jak Ci wygodniej, w zależności jak bardzo Ci zależy na dokładności ustawienia WB. Ja robię zdjęcia w RAWach i ustawiam WB po zrobieniu zdjęcia na komputerze. Szarej karty nigdy do makro nie stosowałem ale np. gdy robię zdjęcia na wystawie i wiem, że w ramach danego pomieszczenia mam takie samo oświetlenie to ustawiam w ten sposób WB.
fitoro napisał/a:
przy makro powinienem miec wyłączone wspomaganie AF? a co z tymi innym ustawieniami jak servo bezpieczny Af, powiększenie cyfrowe, zoom punktowy Af i ciągły.czytam i czytam instrukcje, inne fora ale zaczynam głupiec
Jak wyżej, zależy od Ciebie. W makro większość osób robi na pełnym manualu i mi też jest tak najwygodniej.
tak jakoś wychodzi- jak daje mniejszy czas to się strasznie jasne zdjęcia robią - co polecasz, jaka technika najlepiej i z jakimi ustawieniami aparatu będzie ok ?
tak jakoś wychodzi- jak daje mniejszy czas to się strasznie jasne zdjęcia robią - co polecasz, jaka technika najlepiej i z jakimi ustawieniami aparatu będzie ok ?
Jasność zdjęcia a dokładniej ekspozycja zależy od trzech parametrów - czas naświetlania, przesłona i ISO. Kombinacja tych 3 parametrów składa się na konkretną ekspozycję. Dobiera się je w zależności jaki efekt chce się uzyskać. Nie ma najlepszych ustawień. Przeczytaj:
tak jak poprzednicy - każde warunki to inne ustawienia. Ustawienie ostrości tylko i wyłącznie na manualu jak korzystasz z kompakta i raynox'a. I się powtórzę poczytaj o ekspozycji, kadrowaniu i ogólnie o fotografii makro.
_________________ Ambicja spotyka się z uznaniem i zachwytem wyrzeczenia są tutaj jedynym zgrzytem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum