Witam, jestem nowy na forum dlatego chciałem się na początek przywitać.
Fotografią zacząłem się interesować rok temu a od lutego 2010 zainteresowało mnie makro.
Poniżej przedstawiam moje jedne z pierwszych zdjęć makro.
Prosze o oceny i komentarze.:)
1. Tutaj na pierwszy rzut oka, od razu widać brak ostrości na tym co najważniejsze, czyli głowie owada. Nawet ok kompozycyjnie. Liście tworzą linie skośne co wprowadza trochę dynamiki do zdjęcia. Owad mógłby być w którymś z mocnym punktów obrazu. Np ciut niżej.
2. Tutaj już trochę lepiej z ostrością, ale dalej nie jest idealnie. Co do kadru, to hmm... ja bym odpuścił sobie prawą część kadru i skupił się na lewej. Umieściłbym konia w prawym górnym, a mrówkę w lewym dolnym.
3. Tutaj muszę się przyczepić do światła. Podejrzewam, że użyłeś flasha. Nie wiem, czy zmiękczony w jakiś sposób, czy nie, ale jest zdecydowanie za ostro. Przy tego typu, czarnych owadach, trzeba się posłużyć naprawdę miękkim oświetleniem.
Mam nadzieje, że mogłem pomóc oraz że się nie obrazisz za słowa krytyki. Oczywiście wszystko co powiedziałem to jest tylko moja opinia i nie musisz się nawet nią przejmować :)
Dzięki za ocene zdjęć i słowa krytyki. :)
Nie mam o co się obrażać, dzięki Twojej krytyce wiem co musze poprawić i następnym razem postaram się nie popełniać tylu błędów.
pszczolinka ruda ekstra ale szkoda czułek :)
mrówka też super.
U pasikonika i słonika widać kłopoty z ostrością, ale widzę że idziesz w dobrą stronę ;)
Pozdrawiam
Całkiem fajnie. To,że nie jest cała w GO i ta poprzednia to nie znaczy,że umniejsza to zdjęciom.Ja też mam gdzieś u siebie na kompie taką rośliniareczkę,jak tylko ją znajdę to wstawię.
Mi się własnie podobają takie zdjęcia gdzie model nie jest cały objęty GO, tym bardziej jak jest duży.
Skakuny znajduje u mnie na ogródku na altance jak się wygrzewają w słoncu na deskach ale niestety wtedy niezbyt ciekawe tło a czasem mi się udaje znaleść na liściach jakiegoś kwiatu ale nie wiem jak się on nazywa, ma liście jak trawa tylko kilkanaście razy wieksze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum