Cześć, witam na forum :)
Co do zdjęć to powiem ogólnie: straszny bałagan w kadrze nie pozwala skupić uwagi na głównym motywie (który jest zresztą bardzo ciekawy). Twoim błędem jest używanie najszerszego możliwego kąta. Wiem, że prawdopodobnie, tylko na tej ogniskowej Twój sprzęt pozwala Ci na robienie tzw. "SuperMakro", i to jest właśnie wada kompaktów.
Dłuższa ogniskowa to mniejszy kąt czyli mniej śmieci w tle, mniejsza głębia ostrości i ogólnie ciekawsza perspektywa do makro. Jeżeli Twój pająk jest całkiem duży to myślę, że spokojnie wystarczy przybliżenie, które oferuje Ci aparat. Jeśli okaże się, że maksymalny zoom to za mało, możesz rozejrzeć się za jakimiś soczewkami makro.
Większość użytkowników tego forum, korzysta z DCR-250 i ja też przez długi czas zabawy z kompaktem używałem właśnie tego dodatku. Myślę, że warto zainwestować :).
Potwierdzam to co pisał Mariusz. Czasami lepiej zrezygnować z części modela na zdjęciu i zrobić zbliżenie np na oczy. I nie będzie kłopotu z drugim i trzecim planem ;)
Raynox to dobry pomysł jeśli lubisz bawić się w fotografię makro :)
Pozdrawiam
DCR-250 będę prawdopodobnie zamawiał w następnym tygodniu, bo już nad nim myślałem. Kompakt już zmieniony na Canona S5 IS. Łapie ostrość z bliższej odległości.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum