makrofotografia Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Blokowanie lustra do makro.
Autor Wiadomość
suchy 

Wysłany: 2009-03-13, 06:21   Blokowanie lustra do makro.

Mi się wydaje że przy długim czasie naświetlania powinniśmy stosować tą funkcję.
Sam jej nie używam, ale ciekaw jestem waszych opinii :) ?

Deilla 
Gaduła

Wysłany: 2009-03-13, 06:53   

Mi sie tez to obilo o oczy - ale jakos tak zawsze w biegu robilam swoje zdjecia -
hmm... i nie wiem do konca co to daje wiec nie jestem pewna celu tego...a to sie uzywa tylko na dlugim nawietlaniu czy przy szybszych czasach tesh :-? ??

Masaho 

Wysłany: 2009-03-13, 11:10   

Wstępnego podnoszenia lustra używa się po to żeby wyeliminować drgania powodowane przez ruch tego lustra. Ogólnie jeżeli robimy zdjęcia z lampą błyskową to nie trzeba tej opcji załączać, ponieważ błysk jest krótszy od, występujących w tym przypadku, wibracji. Ta funkcja stworzona jest dla zdjęć ze statywem i wężykiem spustowym. Oczywiście nikt nikomu nie zabroni, ale nie wiem czy byłby sens stosować podnoszenie lustra do zdjęć z ręki i nie chodzi mi tu nawet o skuteczność działania, ale o to, że na kilka sekund przed zdjęciem tracimy podgląd sceny w wizjerze. Moim zdaniem to b. dużo czasu. Poza tym przy foceniu z łapki w rachubę wchodzą tylko krótsze czasy, które powinny być wystarczające do eliminacji drgań. Ponadto trzeba nadmienić, że każda puszka fabrycznie wyposażona jest w komplet uszczelek, gumek czy gąbeczek służących do wytłumienia tych wibracji. Działa to mniej lub bardziej sprawnie, ale zapewne w niektórych modelach w zupełności wystarcza.
Pozdrawiam makromaniaków ;-)

Mariusz 
Administrator

Wysłany: 2009-03-13, 11:54   

Wstępne podnoszenie lustra może się przydać przy fotografowaniu przy zastanym oświetlenium na przymkniętej przysłonie, ze statywu. Np jakieś kropelki na pajęczynie. Chociaż co do tego to chyba nic by nie wyszło, bo pajęczynki to nawet jak nie czuć wiatru i tak są na tyle lekkie, że zawsze falują i zdjęcie może wyjść nieostre.

bakusiowa 
Gaduła

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2009-03-13, 11:54   

i jak wy sobie wyobrażacie kadrowanie bez lustra.. :P w wizjerze by była pustka
no chyba że ktoś ma live view xD

Mariusz 
Administrator

Wysłany: 2009-03-13, 12:07   

Hmm nie wiem jak to jest, ale wydaję mi się ze live view nie pomaga przy podniesionym lustrze.

bakusiowa 
Gaduła

Wysłany: 2009-03-13, 12:24   

olympus podnosi lustro przy live view i dziala jak w kompaktach, sony alpha ma drugi uklad lustre do live view, w canonie i nikonie nie pamietam jak to bylo ;d
kiedys sie bawilam 40d kolezanki (wlasciwie jej mamy ale to niewazne) i do instrukcji od razu żeby zobaczyć jak ten live view działa. lustro sie podnosi i masz swoj live view ale albo - ostrzy się ręcznie albo, jesli focusowac ma pucha to lustra opadają i przez chwilę znów nic nie widzisz.

Mariusz 
Administrator

Wysłany: 2009-03-13, 12:52   

Dla mnie live view to najzwyklejszy chwyt marketingowy. Jeśli ktoś kupuje lustro to chyba po to aby móc korzystać z wizjera. Jeśli komuś zależy na liveview to przecież na rynku jest już tyle świetnych kompaktów, że na pewno ktoś wybierze coś dla siebie.

bakusiowa 
Gaduła

Wysłany: 2009-03-13, 14:17   

kompakt nie da tej samej jakości zdjęć co lustro. ja tam uważam że live view w makro jest piekielnie wygodną rzeczą, ale że nie mam to nie mam jak korzystać i rownież nie narzekam :D

zreszta, kocham swój wizjer

suchy 

Wysłany: 2009-03-13, 16:51   

przy blokowaniu lustra LW nie działa :) bo próbowałem na początku :)

Deilla 
Gaduła

Wysłany: 2009-03-13, 17:54   

większość canonów ma live view - ale AF im w tym trybie nie działa - jakimś cudem jedynie w modelu 40D wyjątkowo działa AF.

Ale Life View faktycznie jest czym innym niż blokowanie lustra
- bo LV tylko podnosi lustro do podglądu na zywo, ale przy robieniu fotki porusza lustrem (takie cooś zauważyłam w moim canonie...)
-A zablokowanie go jak sama nazwa mówi - blokada lustra w pozycji podniesionej by wyeliminować drgania....

suchy 

Wysłany: 2009-03-14, 09:46   

ale po co ci AF ? ty n AF'ie robisz?

Deilla 
Gaduła

Wysłany: 2009-03-14, 17:47   

Nie żebym robiła na AF macro owadom :-p - zawsze MF.

AF to używam ale do innego typu makra - bardziej statycznego np roślin. Ale nie na LV bo moja staruszka 350D go nie posiada; w ten poniedziałek powinnam dostać nowy sprzęcior - ten już bedzie miał LV i działający AF/MF na LV ;-p

bakusiowa 
Gaduła

Wysłany: 2009-03-14, 17:54   

Deilla, będę wścibska i się spytam, co kupujesz? :mrgreen:

Deilla 
Gaduła

Wysłany: 2009-03-15, 17:52   

Canion 40D - w sumie tylko troszku dokładam do niego - to ma być mój prezencik urodzinowy :D

Odpowiedz do tematu