makrofotografia Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaka pora dnia do fotografii owadów?
Autor Wiadomość
2du 

Wysłany: 2009-02-25, 11:54   

pu5z3k napisał/a:
dlaczego wieczory ? Co wtedy ciekawego ?

heh może komary :)

wolny 
Gaduła

Wysłany: 2009-02-25, 12:01   

2du napisał/a:
Co wtedy ciekawego ?

Masz delikatniejsze światło. W południe, kiedy masz kąt padania ok 90 stopni, cienie są beznadziejne i bardzo 'ostre'. To tak jakbyś pstrykał portrety z lampą wbudowaną ;)

O zachodzie (ogólnie po południu) promienie słońca są słabsze i delikatniejsze.

angel1002 

Wysłany: 2009-02-25, 12:04   

ładnie światło sie układa . cieple barwy, miękkie cienie . a jak złapiesz np motyla pod słońce ... cudny effekt ....ja mam za marny sprzet , nie mam jeszcze lustra wiec nie wyskocze tutaj z fotkami :-D

angel1002 

Wysłany: 2009-02-25, 12:09   

ooo właśnie tak jak pisze "wolny" :mrgreen:

pu5z3k 
Moderator

Wysłany: 2009-02-25, 13:47   

wolny, ale i tak raczej dopalasz lampą więc ostre światło i tak nie gra roli bo dopalasz je lampą, no chyba, że korzystasz z światła zastanego to co innego.
angel1002, na temat Twojego sprzętu już pisałem :) a i edytuj posty pls jak chcesz coś dopisać.

Lewap 
Gaduła

Wysłany: 2009-02-25, 14:02   

Ja nie mam sztywnych pór, choć podświadomie staram się korzystać z jednej z tzw złotych godzin. Jako że w lecie raczej nikt nie namówi mnie na wstawanie przed świtem to trzymam się tej godziny przed zachodem słońca. Ale staram się korzystać z każdej okazji.
Unikam tylko południa, bo wtedy jest najostrzejsze słońce i zdjęcia się przepalają. Rankiem nie bardzo uśmiecha mi się leżenie na mokrej trawie :)
Ciekawy patent z tą wodą, choć jak dla mnie trochę naciąganie ;)
Ja chyba mam szczęście albo mnie się nie boją owady, bo rzadko kiedy mi zwiewają. Staram się tylko nie wykonywać gwałtownych ruchów i unikam puszczania swojego cienia na owada.
Oczywiście są problematyczne owady jak motyle, ale zazwyczaj dość wdzięcznie pozują :)

pu5z3k 
Moderator

Wysłany: 2009-02-25, 14:05   

Motyla jak się podejdzie to pozuje :)

wolny 
Gaduła

Wysłany: 2009-02-25, 16:01   

pu5z3k napisał/a:
wolny, ale i tak raczej dopalasz lampą więc ostre światło i tak nie gra roli bo dopalasz je lampą, no chyba, że korzystasz z światła zastanego to co innego.

Moje dotychczasowe makro TYLKO i wyłącznie na zastanym ;)

pu5z3k napisał/a:
Motyla jak się podejdzie to pozuje :)

Ja te motylki pomarańczowe ode mnie z galerii wyczaiłem na wielkim kwiatku - dużo kwiatków na jednej gałązce. Tak się nażłopał nektaru, że całkiem pijany nie zwracał na mnie uwagi, choć mogłem go nawet dotknąć, zacząć przed nim tańczyć i bić obiektywem. Wiecie pewnie jak to jest - wszystko wtedy 'zwisa' :D

Mariusz 
Administrator

Wysłany: 2009-02-25, 16:19   

Niektóre owady wieczorem się też uspokajają :)
Co do przepalonych zdjęć w południe - nie ma z tym problemu jeśli doświetla się flashem :). Czas 1/200 i F22 i światło słoneczne co najwyżej może nam pomóc w ustawianiu ostrości :) Tylko, że w południe jest problem, bo robaki uciekają :P.

pu5z3k 
Moderator

Wysłany: 2009-02-25, 17:17   

dokładnie ruchliwe bestie w południe no i słońce czasem mocno "smali" :)

Mariusz 
Administrator

Wysłany: 2009-02-25, 20:33   

Taaak! Słońce w południe nie dość, że daje ostre światło to czasami potrafi przypiec i fotografa. Pamiętam jak zaczynałem z makrofotografią biegałem godzinami za motylkami w samo południe poczułem ostre pieczenie na plecach i pot na twarzy.

Najprzyjemniej jest rano :)

Odpowiedz do tematu