Wysłany: 2009-02-24, 15:17 Jaka pora dnia do fotografii owadów?
Cześć!
Jaką porę dnia preferujecie do fotografowania owadów? Wiele się mówi o tym, że najlepiej jest robić to przed świtem, kiedy owady są jeszcze "leniwe" i nie uciekają od obiektywu.
A jak u was to wygląda? W jakich porach dnia fotografujecie?
Szczerze mówiąc nie. Przypadek 1/20 , że ucieknie przy psiknięciu. Kilkakrotnie próbowałem sobie - po ilu psiknięciach odleci. Psikałem w jedną ważkę ok 10-15 razy i nic, ani drgnie.
bo to działa uspokajająco na ważkę, czeka aż wyschnie. Jest to dość dziwne zjawisko i działa najlepiej na ważkach.
a co do godziny. Jak masz statyw i chciałbyś światło miękkie i naturalnie zastane to godzinny ranne. A tak to jak wygodnie :) Robaczki są zawsze :P Tylko im cieplej tym są bardziej ruchliwe.
A rano trzeba mieć dobry wzrok, żeby je odnaleźć ;)
Ja również biegam po łakach rano
Na motyle czasami również pod wieczor przed zachodem ładne światło.
Ale skakuny przeważnie 2 godziny przed południem jak lubią się wygrzewać
niezły motyw z tym spryskiwaczem na owady... ja zawsze używałam wody na roślinki ...efekt kropelek hehehe..... jezeli chodzi o porę dnia do fotografowania to preferuje wieczory.najgorsze jest południe .... nieciekawe cienie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum