Hej,
Mam do was pytanie. Jakiej przysłony najczęściej używacie? Ja najczęściej korzystam z F22 i nie wyobrażam sobie niżej. Mimo tak wysokiej przysłony i tak mam małą głębię ostrości..
Jak widać GO jest bardzo mała. Jest jakiś magiczny sposób na takie powiększenie i większą głębie ostrości? Widziałem dużo świetnych zdjęć makro w internecie i ludzie fotografujący lustrzankami uzyskiwali większą GO przy szerzej otwartej przysłonie. Zna ktoś na to jakieś wyjaśnienie?
Tak niby wynika z teorii, że im mniejsza ogniskowa tym GO większa.
Tylko nie zawsze da się blisko podejść do owada, a chyba przy większej ogniskowej można się trochę oddalić.
Moim zdaniem, szczególnie widać to na Twoim zdjęciu Mariusz, robisz zdjęcie robala od przodu więc siłą rzeczy dalej będzie i tak mała głębia. Nic odkrywczego nie powiedziałem. Więc to też zależy jak fotografujemy obiekt, gdyby to było z boku to jest większa szansa, że przy dobrych ustawieniach można by uchwycić większy obraz w ostrości.
Nie zawsze zdjęcie w necie jest zwykłym zdjęciem. Słyszałem o sztuczce z głębią ostrości, polegającą na robieniu dużej serii zdjęć z ostrością płynnie się przesuwającą, a potem łączenie ich w jedno w pełni ostre zdjęcie...
Lewap, wyobraz sobie tylko zrobienie 30zdj robalowi i laczenie pkt ostrosci w szopie.. zgroza :D fakt, technika taka jest ale do pleneru sie nie nadaje, a już z pewnością nie do owadów
a przyslona - zależny od odwzorowania z jakiego korzystam, nie da sie określić.
Ja właśnie czytałem o łączeniu zdjęć osie. Uzyskuje się wtedy ogromne zbliżenie z niesamowitą głębią ostrości. Portret owada ostry od początku czułków aż po skrzydła i odwłok. Wygląda to dość sztucznie dla ludzi którzy znają się na fotografii, ale wrażenie robi.
"fotografia zbliżeniowa: Michaela Freemana, z serii profesjonalna fotografia cyfrowa. ksiażka bardzo przydatna jeżeli ktoś chce się nauczyć fotografi przedmiotów, obrazów etc.
lubie ksiażki z national geographic bo to nie jest takie pitu pitu dla żółtodziobów jak u Bryana Petersona :P
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum