makrofotografia Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Skakuny
Autor Wiadomość
sylviska333 

Wysłany: 2009-03-14, 19:44   Skakuny

Wiecie może :Gdzie je znaleźć? Gdzie lubią przesiadywać?

W wakacje kilka spotkałam, ale bardzo rzadko niestety, jeżeli już to gdzieś wygrzewające się na ogodzeniu i w trawie blisko jeziora... :roll:

Macie jakieś propozycje jak je szukać? niestety są bardzo małe i ciężko jest je wypatrzeć, niestety...
w lesie jeszcze nigdy ich nie widziałam :evil:

aaa Witam:D
Jestem Traceuse

alekp 

Wysłany: 2009-03-14, 19:48   

Ja w lesie znajduję je na suchych liściach niedaleko jeziora. Co do innych miejsc - lubią wygrzewać się na murach, ściankach, krawężnikach. Można je również spotkać w wysokiej trawie. Są praktycznie wszędzie chodź na początku ich nie widać. Ja z reguły kucam w jakimś miejscu i rozglądam się dookoła - znajduję więcej niż chodząc w te i spowrotem. Pozdrawiam

Makrmaniak
Gaduła

Wysłany: 2009-03-15, 10:51   

A ja jak jeżdżę do babci i jak jest słoneczny dzień to na ścianie jej domku zawsze po 5-6 skakunów arlekinowych znajdę.

dtr7 

Wysłany: 2009-03-22, 15:18   

a u mnie to chyba w ogóle ich nie ma xD... tyle godzin z łapami z aparatem w ręku przez 2008 rok i ani jednego nie wypatrzył... zobaczymy co nowy sezon przyniesie ;)

bakusiowa 
Gaduła

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2009-03-22, 19:05   

heh u mnie na torach zawsze multum, tylko ze kiedys sprzet nie pozwalał na zrobienie im dobrego zdjecia bo to mikroskopijne niestety ;) ale kto wie jak to bedzie w tym roku :)

poza tym - wysokie trawy. i ogólnie kazde miejsce gdzie mogłyby się wygrzewać - kamienie, mchy. tylko trzeba poszukać.

nateenanu 

Wysłany: 2009-06-03, 16:24   

hihi to pocieszające, ze nie tylko ja mam problem ze znalezieniem ich, a uważam że sa najsłodsze ze wszystkich, podobnie jak słoniki :D

sylviska333 

Wysłany: 2009-07-08, 11:29   

wlasnie ostatnio po tych ulewach jak sie rozpogodzilo to poszlam w plener i normalnie miazga:D z 10skakunow takich sporych kolo 5-6mm spotkalam w trawie, tylko problem w tym ze zamiast lumixa fz-7 i raynoxa wzielam 450d z kitem :evil: :shock: :-/ czlowiek uczy sie na bledach.... teraz biore wszedzie 2 aparaty :mrgreen:

aaa Witam:D
Jestem Traceuse

Odpowiedz do tematu