Wysłany: 2009-03-16, 19:51 Sposoby na poszukiwanie owadów
Witam!
Czy macie jakieś sposoby na znajdowanie owadów? Czy siedzicie w miejscu i wypatrujecie czy może chodzicie aż coś ciekawego się znajdzie? Ja zależy od miejsca, w znanych mi miejscach, poprostu kucam w krzakach i rozglądam się dookoła, mam 2 miejsca niedaleko mrowisk więc z mrówkami problemu nie ma, w nowych miejscach natomiast chodzę z nosem w trawie i szukam czegoś ciekawego. A jak to jest u Was?
U mnie bieda jezeli chodzi o owady - wiec musze szukac w konkretnych miejscach... generalnie kwiaty u mnie sa tylko przy domkach jednorodzinnych - pola sa ubogie...
ide na pole i.. szukam :P że niestety najczesciej mam tylko czas popołudniu to chodze ścieżkami i w gąszcz się zbyt daleko nie zapuszczam. a jeśli idę o świcie to przechodzę całą łąkę, i wypatruję okiem ruchu, bo jednak co owad to owad.
co jakiś czas się również zatrzymuję w miejscu, kucam i się rozglądam. zazwyczaj jednak bardzo powolny spacer ;)
No ja na razie jestem w mieście na studiach więc z tymi owadami to różnie jest a jak jestem w domu - czytaj małe miasto to wystarczy, że przejdę się po podwórko pełno różnych owadów lata.
Osobiście polecam jakieś łączki na obrzeżach lasów ;)
Tam zawsze się coś znajdzie.
A co do "czajenia się" to tylko, jeśli jest jakiś krzaczek z dużą ilością kwiatów z pyłkiem, w innych wypadkach trzeba raczej chodzić i się rozglądać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum