makrofotografia Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Mariusz
2009-04-05, 20:20
Test dopalania
Autor Wiadomość
Deilla 
Gaduła

Wysłany: 2009-04-05, 19:34   Test dopalania

Moje ostatnie fotki i wizyta na stronce grzehooFR dały mi dużo do myślenia.

Specjalnie sobie sprawiłam ringa - aby mieć lepiej doświetlone foty, no podobno to jest najlepsze do makra - tak wszędzie piszą w poradnikach... Ale okazuje się, nawet przy małym dopalaniu - dalej dostaję bliki i białe plamy na połyskujących detalach.

Grzehoo doświetla domowej roboty dyfuzorem założonym na zwykłą lampę.

Tak więc zrobiłam testa tych dwóch metod dla porównania oświetlenia.

No ale znalazłam też nową - swoją metode na doświetlenie. Mianowicie na każdą z lamp ringflasza zamontowałam mini- dyfuzory z kalki technicznej.
Moim zdaniem to wypadło najlepiej.

Nie wiem, może zrobiłam coś nie tak - ale dyfuzor a'la grzechoo nie wypadł tak rewelacyjnie jak myślałam...

i nie patrzcie na osrość i detale - robiłam to po łebkach - chodziło mi głównie o efekt oświetlenia.

1. Dyfuzor na zwykłej lampie -

2. Ring flash
a

b

3. Ring flash + dyfuzor

a

b

c

Mariusz 
Administrator

Wysłany: 2009-04-05, 20:22   

No ogólnie to jest taka zasada, że im większa powierzchnia rozpraszająca tym miększe światło. Jeśli zrobisz dyfuzor gdzie wylot (kalka techniczna np) będzie miał 50*50 cm to światło będzie naprawdę miękkie :)

Deilla 
Gaduła

Wysłany: 2009-04-05, 20:43   

no ale musze coś na szybko wymyśleć, bo jade na trzy dni do Londynu i jutro w południe wyjeżdżam. Bede focić przy okazji w Kew Gardens i motylarni w ZOO.

jak myślisz? 3. Ring flash + dyfuzor chyba będzie ok na jakieś robaczki ? :p

Już chyba łagodniejsze jest to światło... - a te powyżej robiłam w niemal w całkowitej ciemności - a wydaje mi się że w ciągu dnia i pośród zieleni to będzie troszke inaczej wyglądać...

Mariusz 
Administrator

Wysłany: 2009-04-06, 08:56   

Hm no nie wiem czy inaczej. W mojej opinii zdjęcia z fleszem wyglądają tak samo przy świetle słonecznym i w nocy. Oczywiście przy krótkim czasie i małym otworze przysłony. Raczej będzie miało znaczenie to, czy owad jest błyszczący czy też nie. A dyfuzor to chwila roboty. Ja swój robiłem około godzinki czasu :)

Odpowiedz do tematu