zrób zdjęcie trawy albo jakichś liści, wydrukuj i masz tła (ja tak jedno tło sobie zrobiłem)
jeszcze może być zwykła czarna kartka lub biała (jak kto woli)
Albo wytnij z gazety jakieś kolorowe, w miarę jednolite obrazki i włóż między taką folię do segregatorów (nie wiem jak to się nazywa :P), żeby w razie wilgoci się nie zniszczyło. Ja jako tło czasami używałem np. liści klonu. Po prostu zrywałem jeden listek z drzewa i ustawiałem w tle za fotografowanym obiektem :)
Albo wytnij z gazety jakieś kolorowe, w miarę jednolite obrazki i włóż między taką folię do segregatorów (nie wiem jak to się nazywa :P), żeby w razie wilgoci się nie zniszczyło.
a takie z gazety albo w tej foli nie robiło Ci na zdjęciach przepaleń bo ja już trochę testowałem i im bardziej matowe tym lepsze.
W większości przypadków naturalna trawa starcza, ale czasami naturalne tło jest albo za daleko, albo jest w nim straszny bałagan.
I w tym cała uroda zdjęć z natury. I tym bardziej cenię zdjęcia naturalne od studyjnych
Trzeba myśleć również o tle - nie tylko o modelu. Zazwyczaj wystarczy odpowiednio ustawić aparat.
Masz rację, zazwyczaj wystarczy, ale nie zawsze :). Lewap skoro tak cenisz sobie naturę to z flasha pewnie też nie korzystasz i tylko naturalne światło zastane?
mam pewną książkę foto w której jest fajna technika na tło - robisz zdjęcie nieostre liści, trawy czy czegokolwiek tam chcesz, drukujesz, i masz pięknie zielone rozmyte tło, nieważne jakiej przysłony użyjesz - tło będzie zawsze takie samo ;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum