zwracam sie do Was z pytaniem - gdzie znaleźć ważkę? mnie się ta sztuka udała raz w życiu i mam wyłącznie jedno zdjęcie bo zaraz sie zniecierpliwiła :P było to przy zbiorniku wodnym, na łące.
jednak czy macie jakies sprawdzone miejsca i jeśli tak, to czym sie charakteryzują? albo cokolwiek, może zauważyliście jakąkolwiek regularność ich występowania bądź moze porę dnia i roku? ;>
byłabym wdzięczna za jakiekolwiek pomocne szczegóły
Małe jeziorko na skraju lasu z dużymi zaroślami. Na pewno znajdziesz tam ważki. U mnie jest właśnie takie miejsce i co krok ważka (szkoda że 2-3 gatunki tylko ciągle...)
ok pytanie innej natury. czy jesli te jeziorka sa bardzo male (ale mimo wszystko stałe, nawet w ciagu najwiekszych susz) to tez sie zaliczaja? pewnie tak.
(ja wiem ze ja dziwne pytania zadaje, codziennie mi to mówią)
jest woda jest ważka : O a jak nie ma to znaczy, że nie może usiedzieć na odwłoku :)
a tak poważnie :)
ważki nie siedzą cały czas w miejscu... mają skrzydła po to aby latać.
pozatym, nie lubie ważek :) sa monotematycznym tematem :)
makro szerszenia to dopiero wyczyn ( jeszcze jak masz alergie xD)
Jeśli lubisz sobie zdrowo pobiegać to polecam fotografowanie ważek w samo południe. Ważki wówczas osiągają prędkość do około 80 km/h :). A na poważnie to najlepiej wczesnym rankiem kiedy są jeszcze zamulone po chłodnej nocy :)
latem idź nad staw ale z samego rana tak około 04:00 - 05:00 gdy wschodzi słońce, wtedy ważki wygrzewają się na liściach, po chłodnej nocy i są mniej aktywne fizycznie.
Przykład masz w moim ostatnim zdjęciu.
Ps. Ubierz kalosze, bo mokre skarpetki gwarantowane
heh tak tak :D tylko uważaj :D bo można się zagapić i władować w niezłe bagno albo wodę :D no i tak jak mówią rano lub wczesnym wieczorem jak jeszcze jasno jest też się da upolować coś no i wieczorem nie będziesz miała kropelek na nich :) bo z rana zazwyczaj są a nie zawsze je chcemy na zdjęciach
Kiedyś czytałem o tym jak można złapać ważkę podczas wylinki. Sposób nie sprawdzony przeze mnie, ale wg tamtego autora działał. Tak więc. Ubieramy te długie gumiaki, które mają wędkarze i wchodzimy o wschodzie do jakiegoś stawu w pobliżu zarośli. Podobno od strony wody można bardzo łatwo znaleźć ważki podczas wylinki. Widok ciekawy i dobra okazja do ciekawych zdjęć. Nie sprawdzałem, ale może działa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum