makrofotografia Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Zima, a makro
Autor Wiadomość
suchy 

Wysłany: 2009-02-26, 16:12   Zima, a makro

Pierwszy śnieg jest niekiedy zmorą makro fotografów. Kończy się sezon na robactwo, wszystko się chowa pod ziemie i nie ma na czym obiektywu zaczepić.
Chciałbym aby użytkownicy wypisali swoje metody radzenia sobie z nudą i brakiem obiektów do pracy nad nimi :)
Ja dla przykładu napiszę, że na przykład ćwiczę z moimi podopiecznymi:(agama, ptaszniki)
Oraz próbuje dostrzec makro świat i ująć niekoniecznie ożywione ale też i nieożywione obiekty które na co dzień nie są przez nas dostrzegane. W związku z tym, że aktualna pora roku to zima, więc myślę, że nie będzie problemu :)

Bardzo proszę o szersze wypowiedzi(nie nabijanie postów...)
Jeżeli czegoś zapomniałem to edytuje;)

Mariusz 
Administrator

Wysłany: 2009-02-26, 16:17   

Zima to dla mnie niestety przestój w makrofotografii :(. W przyszłym roku chyba kupię sobie jakiegoś robala do domu :).

A jak sobie radzę z nudą? Po prostu szukam innych tematów. W tym roku zainteresowałem się panoramami :).

Afej 

Wysłany: 2009-02-26, 16:21   

urlop :mrgreen:

wolny 
Gaduła

Wysłany: 2009-02-26, 16:30   

Zadam pytanie które powinno zakończyć wszystkie dyskusje tego tematu :D Czy fotografia makro to tylko owady?... ;)

suchy 

Wysłany: 2009-02-26, 16:41   

nie zakończy, bo ponad 3/4 zdjęć to owady, a ja się pytam ludzi co robią gdy ich nie ma?
tak to nie tylko owady, ale chce wyciągnąć co takiego fotografujecie :)

Lewap 
Gaduła

Wysłany: 2009-02-26, 16:56   

Fotografuję krewetki w akwarium, porządkuje zdjęcia i udzielam się na forach :-)
Ostatnio udało mi się złapać kilka igiełek szronu i różnego rodzaju gałązki i suszki :-)
Ostatnio zmieniony przez Lewap 2009-02-27, 21:40, w całości zmieniany 2 razy  

Makrmaniak
Gaduła

Wysłany: 2009-02-26, 19:10   

ja wychodzę na dwór i szukam ciekawych tematów np oszroniona róża jak tu czy jakieś sople albo coś z lodem :)

szukam także w domu tematów takich jak np pąki kwiatków albo obumierające kwiaty ( moim zdaniem też są ciekawe)

wolny 
Gaduła

Wysłany: 2009-02-26, 19:17   

Szron, sople, krople, śnieżynki, czy w domowych warunkach kwiaty, zwierzątka domowe, przedmioty.. :) mnóstwo tematów.

pu5z3k 
Moderator

Wysłany: 2009-02-26, 20:08   

ja na zime to tylko portreciki :P

angel1002 

Wysłany: 2009-02-27, 09:57   

uważam że makro to nie tylko owady... tematów możne być mnóstwo wystarczy się rozejrzeć .... dla mnie oporem jest zimno i deszcz ...ale to nie powinno być wymówką dla pasji hehehe
ps.pu5z3k Twoj avatar mnie rozprasza hehehe :-P

linnenn 

Wysłany: 2009-02-27, 12:16   

Dla mnie makro to zdecydowanie nie tylko owady :). Wiadomo, teraz jest większy problem z robieniem takich zdjęć (u mnie ze względu na światło, bo lampy jeszcze nie używałam nigdy szczerze mówiąc xd) ale jakoś sobie daję radę. Np. zrobione w parku chyba jakiś miesiąc temu:

(Topniejący lód na liściu + lekka korekta kolorystyczna)

2du 

Wysłany: 2009-02-27, 12:50   

linnenn czym focisz bo piękne zdjęcia ci wychodzą duże powiększenie i fajna GO
jak dla mnie wygląda na jakiś bardzo jasny obiektyw :-P

linnenn 

Wysłany: 2009-02-27, 13:13   

2du napisał/a:
linnenn czym focisz bo piękne zdjęcia ci wychodzą duże powiększenie i fajna GO
jak dla mnie wygląda na jakiś bardzo jasny obiektyw :-P
heh standardowym kitowym obiektywem od Pentaxa K100D Super ( 18-55mm, i nie jest super jasny :P 3, 3.5, nie pamiętam teraz a za minutkę na zajęcia uciekam :P). Wtedy było dość "ostre" światło, więc zdjęcia takie wychodziły, sama się zdziwiłam + fotoszop. Ale mogę potem oryginał pokazać jak znajdę :P. Co do GO - soczewki, +10 prawdopodobnie lub +14 bo tak lubię ;)

kamazz 

Wysłany: 2009-02-27, 16:54   

Mój sposób na zimę to albo makro nieożywione albo w ogole zmiana tematu np na akt albo krajobrazy. Tak czy siak zima jest długa i mało produktywna :/

Lewap 
Gaduła

Wysłany: 2009-02-27, 21:42   

To przykład moich zdjęć zimowych. Dzisiejszy wyrób z zastosowaniem home made dyfuzora i DCRa

Odpowiedz do tematu