makrofotografia Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
[DIY] Dyfuzor na wbudowaną lampę - by Arczi79
Autor Wiadomość
suchy 

Wysłany: 2009-03-07, 15:22   

jaka jest długość u dołu ? te z boku napisalem ale jak obliczalem to zgłupiałem, bo nie robie dokladnie takiego samego tylko proporcjonalnie zwiększał go( ten kto patrzyl na artykul arcziego to wie )
pzdr

Lewap 
Gaduła

Wysłany: 2009-03-07, 18:34   

Jako, że po domu zasuwa dwu i pół letnia dziewczynka mam do wyboru do koloru kartoników z soczku więc zrobiłem sobie dyfuzor :-) Wygląda na razie trochę McGiverowsko, ale działa :-) Całość z DCRem i dyfuzorem wygląda tak:

Do wykonania użyłem kartoniku po soczku, kawałka ręcznika papierowego i dwóch gumek recepturek. Wycięcia zrobiłem za pomocą małych nożyczek do manicure ;-)
Sorki za jakość ale robione słabiutkim aparatem z nokii ;-)
Z kamerki internetowej jeszcze gorsze wychodzą :-|

arczi79 

Wysłany: 2009-03-07, 23:46   

suchy - jak masz jeden wymiar - to myślę że nie powinieneś mieć jakichkolwiek problemów... Po prostu drukujesz tak aby Ci się zgadzał jeden wymiar (tzn. dokładniej pisząc długość jednej, wybranej krawędzi), a reszta na wydruku przecież proporcjonalnie się zwiększy. Z tym że szablon jest na tyle duży że nie zmieścisz się raczej na jednej kartce wydruku (później te fragmenty trzeba posklejać, wyciąć, przerysować na grubszą tekturę i ostatecznie wyciąć... dalej to już tylko sklejanie).

A tak dla ścisłości - odpowiadając na Twoje pytanie - to... nie pamiętam jaka tam była odległość... tego szablonu już też niestety nie mam.

Powodzenia! Pzdr.

suchy 

Wysłany: 2009-03-08, 00:19   

już zrobiłem z tuby wyłożonej aluminium :P a środkiem rozpraszającym jest "1 warstwa kalki kreslarskiej"(dosyć twarda jest i nie wiem właśnie czy dołożyć drugą warstwę bo zależy jak robię zdjęcie raz widać raz nie różnice.
Pozdrawiam

bakusiowa 
Gaduła

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2009-03-08, 00:27   

suchy, x= 17,5 cm :P
cos ten fakultet z matmy daje :mrgreen:

suchy 

Wysłany: 2009-03-08, 00:29   

no tak xD tylko nie jestem pewien czy te boki 10,1 i 7,1 to ja dobrze tam odczytałem :P bo niezły misz masz tam jest :P jak sie zaczyan juz robić :P

bakusiowa 
Gaduła

Wysłany: 2009-03-08, 00:31   

kurde chociaz moglam zle policzyc. :< nie sugeruj sie az tak xDD

przydalaby sie choc jeszcze jedna dana, kat jakis alboco bo tak to strzelam w ciemno :P

suchy 

Wysłany: 2009-03-08, 00:44   

nie martw się :D zrobiłem już własny projekt z tuby po sobieskim xD

Piaaatek 

Wysłany: 2009-03-08, 00:49   

Lewap, kolorystyka do aparatu the best :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ważne że spełnia swoją role.

wymiary, nie rozumie po co chcecie drukować odbijać robić wszystko centymetr w centymetr, chyba każdy ma tutaj inny aparat a do każdego aparatu pasuje inny dyfuzor, więc po co się trudzić z drukowaniem, tak jak tu już wspomniano nie zmieści się na kartce no chyba że ktoś zaniesie do drukarni i wydrukuje na większym arkuszu. Każdy kto chce zrobić dyfuzor wie jak ma wyglądać więc chyba łatwiej by go było wziąć i zrobić metodą prób i błędów dopasowując go idealnie do swojego aparatu.

suchy 

Wysłany: 2009-03-08, 08:45   

no ale ja już zrobiłem xD ! tylko tak się pytałem bo nie wiedziałem ile miał ten wymiar xD

Lewap 
Gaduła

Wysłany: 2009-03-08, 10:07   

Piaaatek napisał/a:
Lewap, kolorystyka do aparatu the best :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ważne że spełnia swoją role.

Wiem :-D Mam zamiar okleić to jakoś, ale nie mam materiałów. Muszę zakupić taśmę klejącą aluminiową albo jakiś srebrny lub czarny karton :-)

bakusiowa 
Gaduła

Wysłany: 2009-03-08, 10:09   

ja tam swoj dyfuzor osprejuje przyszly, napis pentax tez sie znajdzie :mrgreen:

tylko musi lampa dojsc zebym mogla wszystko pomierzyc. xD

suchy 

Wysłany: 2009-03-08, 10:42   

ładny offtop :P
ja to mam oryginalny napis "sobieski" xD

losiek 

Wysłany: 2009-03-08, 11:11   

a u mnie wygląda to tak

szkielet drut miedziany w izolacji , środek oczywiście wyłożony folia , a do rozproszenia użyta taka pianka ala styropianowa a dlatego taka konstrukcja bo jest mała :) choć na ten sezon może pomyślę nad wynalazkiem arcziego :)

Piaaatek 

Wysłany: 2009-03-08, 12:32   

losiek, nie sądzisz że jest za mały??? rozproszone światło pada prawie na tył raynoxa i klapa.

Odpowiedz do tematu