Wysłany: 2009-03-21, 21:54 Dyfuzor - bardzo tanio - moje wykonanie.
Niestety nie mam żadnego opisu krok po kroku, jednak jest to dziecinnie proste do wykonania.
Rzeczy potrzebne do budowy:
- tekturka (może być okładka z bloku rysunkowego dla dzieci - taka szara, twarda)
- mocna taśma - miałem mocną budowlaną taśmę, ale zwykła przezroczysta też może być
- klej w sztyfcie
- kawałek folii aluminiowej
- klej SuperGlue
- kalka techniczna, albo papier śniadaniowy
- pół godziny :)
/z góry przepraszam za jakość fotek i burdel na biurku, ale czasu nie było i ochoty by to ogarnąć :P /
wygląd zewnętrzny (póki co wersja robocza, bo przed sesją nie zdążyłem opancerzyć taśmą i pokryć czarną farbą :P )
ścianki od wewnątrz pokryte folią
listek odbijający światło pionowo w dół
wnętrze:
sample [lewo: bez błysku, prawo: z błyskiem]
Sposób wykonania:
wymierzyłem przekrój lampy i usunąłem po 1 mm z każdego boku, żeby tektura ciasno siedziała na lampie i nie trzeba było jej dodatkowo mocować. Stworzyłem projekt bryły, który wyglądał mniej więcej tak:
Legenda:
różowa linia - krawędzie do przyklejenia papieru rozpraszającego
czerwone boki - 'daszek'
błękitne boki - podstawa dyfuzora, korytarz na światło
żółte boki - zakładka do sklejenia wielościaniu
najpierw wewnętrzną stronę projektu wykleiłem sreberkiem za pomocą super glue, później skleiłem całość, podkleiłem papier śniadaniowy i przymocowałem go dodatkowo taśmą, bo klej biurowy mógłby puścić zbyt szybko, domontowałem u góry listek odbijający z dodatkowym sreberkiem i taśmowym wzmocnieniem. Całość trzyma się mocno i solidnie, co jest moim zaskoczeniem.
Czas wykonania: mniej niż 30 minut
Koszt wykonania: jeśli mamy wszystkie materiały (a pewnie każdy ma takie rzeczy w domu, bo to pospolite przedmioty), to praktycznie jedynym kosztem jest czas, jeśli nie ma przedmiotów - nic - to ok 15 zł... nie więcej.
Dziękuję za uwagę :)
W.
// PRZEPRASZAM ZA PROBLEMY Z WYŚWIETLANIEM ZDJĘĆ //
// POSTARAM SIĘ NAPRAWIĆ USTERKĘ //
Ostatnio zmieniony przez wolny 2009-05-01, 21:10, w całości zmieniany 1 raz
Ostatnio widziałem tzw dyfuzor uniwersalny w sklepie internetowym dokładnie za 15 zł
Jak ktoś chętny to podam linka. Jak mi będzie pasować to se fundnę A i tak muszę kupić tam parę rzeczy, to przy okazji
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum