Wysłany: 2009-03-08, 15:10 [DYFUZOR]z TUBY PO VÓDCE by Suchy
Przedstawię wam mój schemat wykonania dyfuzora.
Przeglądałem wiele tematów, dużo czytałem i przeglądając stan magazynu w moim domu, wybrałem dostępne środki i zacząłem tworzyć
Oto efekty:
Z tej oto tuby stworzyłem swój dyfuzor (zdjęcie wyżej)
Tak wygląda wnętrze. Nie jest niczym wyłożone(można aczkolwiek nie trzeba wyłożyć sreberkiem :D) więc postanowiłem przykleić do sufitu dyfuzora trochę aluminium :)(denko dyfuzora jest jak lustro więc tez będzie odbijało światło)
przyciałem tubę odpowiednio do mojego aparatu i ściąłem pod kątem 45 stopni, oraz wyciąłem dziurę na lampę :)
wyłożyłem wcześniej wspomnianą folią aluminiową(kupcię dobry klej bo taki zwykły wam nie sklei.)
Ta kartka pod dyfuzorem to kalka kreślarska( twarda wytrzymała i nie jest aż tak prześwitująca)
Odrysowałem kółko dorysowałem 1 cm dodatkowego obrysu, po nadcinałem i zrobiłem tzw. zakładki do przyklejenia. Po smarowałem klejem przykleiłem i założyłem gumką aby się związało.
To tak :
Numerując od góry numery gumek:
1. Czerwona szeroka( nią zaczepimy dyfuzor do aparatu)
2.Cienka biała i Czerwona szeroka u samego dołu( między nimi będzie lampaelastyczne usztywnienie aby nie spadał ani nie zjeżdzał.)
A końcowy efekt wygląda tak:
LINK DO CAŁEJ GALERII
Czas jaki mi zajeło zrobienie tego dyfuzora to ok 2 godzin zegarowych.
Wszystko robiłem bez żadnego planu szablonu, po prostu na oko, w razie pytań proszę pisać chętnie odpowiem.
Nie mam zbytnio czasu dlatego ten poradnik o budowie mojego dyfuzora nieco chaotyczny.
Pozdrawiam SUCHY.
Mam nadzieje, że przynajmniej jednej osobie pomogłem
(oscyluje, że koszt to max 10zł, jeżeli nie masz nożyka kleju kalki gumek xD foli aluminiowej, tuba może być po pringelsach na przykład :) takie chrupki w tubce jakby ktoś nie wiedział :P)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum