makrofotografia Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
[DYFUZOR]z TUBY PO VÓDCE by Suchy
Autor Wiadomość
suchy 

Wysłany: 2009-03-08, 15:10   [DYFUZOR]z TUBY PO VÓDCE by Suchy

Przedstawię wam mój schemat wykonania dyfuzora.
Przeglądałem wiele tematów, dużo czytałem i przeglądając stan magazynu w moim domu, wybrałem dostępne środki i zacząłem tworzyć :mrgreen:
Oto efekty:

Z tej oto tuby stworzyłem swój dyfuzor :-D (zdjęcie wyżej)

Tak wygląda wnętrze. Nie jest niczym wyłożone(można aczkolwiek nie trzeba wyłożyć sreberkiem :D) więc postanowiłem przykleić do sufitu dyfuzora trochę aluminium :)(denko dyfuzora jest jak lustro więc tez będzie odbijało światło)

przyciałem tubę odpowiednio do mojego aparatu i ściąłem pod kątem 45 stopni, oraz wyciąłem dziurę na lampę :)

wyłożyłem wcześniej wspomnianą folią aluminiową(kupcię dobry klej bo taki zwykły wam nie sklei.)

Ta kartka pod dyfuzorem to kalka kreślarska( twarda wytrzymała i nie jest aż tak prześwitująca)
Odrysowałem kółko dorysowałem 1 cm dodatkowego obrysu, po nadcinałem i zrobiłem tzw. zakładki do przyklejenia. Po smarowałem klejem przykleiłem i założyłem gumką aby się związało.

To tak :
Numerując od góry numery gumek:
1. Czerwona szeroka( nią zaczepimy dyfuzor do aparatu)
2.Cienka biała i Czerwona szeroka u samego dołu( między nimi będzie lampaelastyczne usztywnienie aby nie spadał ani nie zjeżdzał.)

A końcowy efekt wygląda tak:

LINK DO CAŁEJ GALERII
Czas jaki mi zajeło zrobienie tego dyfuzora to ok 2 godzin zegarowych.
Wszystko robiłem bez żadnego planu szablonu, po prostu na oko, w razie pytań proszę pisać chętnie odpowiem.
Nie mam zbytnio czasu dlatego ten poradnik o budowie mojego dyfuzora nieco chaotyczny.
Pozdrawiam SUCHY.
Mam nadzieje, że przynajmniej jednej osobie pomogłem ;-)
(oscyluje, że koszt to max 10zł, jeżeli nie masz nożyka kleju kalki gumek xD foli aluminiowej, tuba może być po pringelsach na przykład :) takie chrupki w tubce jakby ktoś nie wiedział :P)

kszysztofor

Wysłany: 2009-03-08, 16:58   

toż to żywcem moj,tylko ze ja użyłem tuby po drucie spawalniczym :-D

suchy 

Wysłany: 2009-03-08, 18:34   

nie wiem jak wyglada twoj xD ale moj ma gumeczki kalke kreślarską i nie jest z tuby po drucie spawalniczym :p

Afej 

Wysłany: 2009-03-08, 20:48   

bardzo dobre wykonanie, good work ;-)

Odpowiedz do tematu