Wysłany: 2009-03-02, 09:40 sprzęt do fotografii bezcieniowej
jak sobie z tym radzicie .
są dostępne gotowe zestawy do bezcieniowej :wiadomo namiot i odpowiednie oświetlenie, czyli żarówki o temperaturze światła 5500k, statywy .itp
ale taki zestawik można samemu zmontować . macie na to jakieś patenty?
Hej,
Moje studio bezcieniowe to biała, przeźroczysta pleksi podświetlana od dołu w celu usunięcia cienia. Stelaż stołu złożyłem z aluminiowych rurek z Obi. Do tego jeszcze mam dwie lampy, którymi oświetlam od góry.
Wszystko byłoby OK, gdyby nie to, że moje lampy to halogeny 500 W. Kompletnie się do tego nie nadają. Są niebezpieczne - w razie, gdyby taki halogen się przewrócił to pożar gwarantowany. Nawet nie przewracając się rozgrzewają się do wysokiej temperatury i topią plastikową plexi. Więc trzeba cudować, robić przerwy między zdjęciami na ochłodzenie lamp i plexi.
Polecam kupić najtańsze flashe z manualem - do tego typu zastosowań nie trzeba wielkiej mocy lampy :). Do tego jakoś trzeba połączyć te lampy z aparatem. Do wyboru masz kabel, fotocela i wyzwalacze bezprzewodowe :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum