makrofotografia Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Podpisywanie zdjęc
Autor Wiadomość
mariusz-75 

Wysłany: 2009-06-08, 12:40   Podpisywanie zdjęc

Co sądzicie aby w podpisie zdjęcia oprócz numeru zamieszczać informacje czym zdjęcie zostało zrobione tzn. jaki aparat, obiektyw, pierścienie, konwerter, czy z lampą, dyfuzorem i informacje czy zdjęcie kadrowane czy pełen kadr itp., ewentualnie wartość migawki przysłony i ogniskowa. Wiem że mogło by to stanowić jakiś problem dla wstawiających fotki, ale sadzę że by ułatwiło sprawę oglądającym szczególnie tym którzy zastanawiają się nad zakupem sprzętu, oraz wyeliminowało by to w pewnym stopniu posty z pytaniami typu czym to zostało zrobione i przy jakich ustawieniach.
Oczywiście nie było by to obowiązkowe ale moim zdaniem bardzo przydatne.

wolny 
Gaduła

Wysłany: 2009-06-08, 13:52   

To tak jakbyś był magikiem i pisał poradniki do swoich sztuczek.

Własnych sekretów się nie sprzedaje, dasz palec, to wezmą rękę. Każdy niech dochodzi do celu swoimi ścieżkami. Oczywiście, dajemy rady - w innych tematach - szczątkowe. Ale bez sensu pisać receptę na zdjęcia.

mariusz-75 

Wysłany: 2009-06-08, 14:20   

Jeżeli ktoś nie umie robić zdjęć to i tak mu to nic nie pomoże. Zresztą jak ktoś nie chce to nie musi nic podpisywać. Myślałem że forum jest po to aby dyskutować,pomagać i wymieniać się doświadczeniami a nie tylko żeby chwalić się zdjęciami i liczyć na ochy i achy. Myślałem tylko że mój pomysł by usprawnił forum i rozwiązał co niektórym wątpliwości. Po co mam np. pisać posta o tym gdzie mogę zobaczyć jak wychodzą zdjęcia takim czy innym obiektywem jak miałbym wszystko w podpisie. Poza tym czy istnieje recepta na dobre zdjęcia?

ShedirAchird

Wysłany: 2009-06-08, 15:36   

Niektórzy nawet nie numerują zdjęć, a innym ma się chcieć kopiować dane EXIF uzupełnione o dodatkowe informacje!? :roll:

Myślę, że jeśli ktoś chwali się sprzętem w innym dziale, to połowę info już masz. Następne informacje otrzymasz w innych tematach, które już są (z tego co wiem, jest temat dotyczący stosowanej przesłony, ogólnie szperaj po dziale "Technika robienia zdjęć"). Resztę wynieś z własnego doświadczenia...

Jeśli uznasz, że to na prawdę warte, możesz się zapytać w PM o to, co cię interesuje (pamiętaj też, że "nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu").

mariusz-75 

Wysłany: 2009-06-08, 17:29   

Może z tą przesłoną przesadziłem ale pisałem że z tym to ewentualnie, bardziej chodzi mi o użyty sprzęt np. taki podpis D80+Sigma 70-300 APO+dcr 250. Czy to tak dużo?

ShedirAchird

Wysłany: 2009-06-08, 18:57   

Hmm to nie lepiej podpis do profilu, jaki sprzęt się używa?

Myślę, że taka informacja nie wniesie zasadniczo niczego do Twojej wiedzy dotyczącej robienia zdjęć, więc to nie pytanie zadane do magika, jak się robi sztuczki :D. Sądzę, że Ty raczej potrzebujesz porównania jakości i informacji danej na tacy, co jest lepsze i poniekąd się z Tobą zgodzę. Z drugiej jednak strony jest temat, w którym chwalimy się sprzętem, więc - może mało to wygodne, tak skakać z galerii do działu sprzętowego, ale wszystko jest jasne...

wolny 
Gaduła

Wysłany: 2009-06-08, 19:08   

Ja do 90% rzeczy które znam na aparacie musiałem dojść sam. Resztę czytałem z problemów innych i sam zadawałem pytania.

PRÓBUJ! Nie idź stereotypami. Spróbuj wszstkiego, sprawdzisz co ci się podoba. Może dla na forum są tacy, którzy nie wyobrażają sobie focenia makro na F16 a inni (jak ja czy Michal) przeważnie na max F3.0

mariusz-75 

Wysłany: 2009-06-08, 21:28   

Panowie spokojnie nie chodzi oto żeby zdradzać tajemnice, może trochę zapędziłem się w pierwszym poście z ilością danych. Starczyło by mi tak opisane zdjęcie jak ma kolega Michal w swojej galerii, nic ponadto reszta to było propozycje może trochę na wyrost. Nie chcę aby ktoś mi zdradzał swoje tajne techniki. A co do podanego sprzętu w podpisie to nic z tego wyczytać nie można oprócz tego co posiadamy, bo skąd wiedzieć co kto użył jeżeli posiada 3 obiektywy, pierścienie i konwerter.

Mariusz 
Administrator

Wysłany: 2009-06-09, 15:00   

A wg mnie to nie głupie jest. Tylko i tak nikomu się nie będzie chciało pisać za każdym razem jakim sprzętem fotografuje :P. Myślę, że jeśli coś tak bardzo Cię interesuje to po prostu spytaj. W 90 % przypadków uzyskasz odpowiedź :)

Odpowiedz do tematu