Wysłany: 2009-05-09, 15:08 Jak bezpiecznie zrobić zdjęcie szerszenia?
Witam,
Jak w temacie. Zna ktoś sposób mniej lub bardziej bezpieczny na sfotografowanie szerszenia? Bardzo mi się podobają te owady, ale boję się do nich zbliżać. Bywają niebezpieczne :)
Ja dziś jednego sfociłem (później wrzucę zdjęcia). Było już niestety prawie ciemno, więc trzeba było działać lampą (i nie wyszło mi zbyt dobrze). Jak każdy owad może się odłączyć i zrobić sennym nie wracając do gniazda. Dziś takiego znalazłem na gałązce, był cały zaspany, bałem się też podejść, bo żądła mają prawie po centymetrze :P Ale widząc jego lenistwo bez strachu załączyłem 50 1.8 i pierścienie i z 5-8 cm robiłem bez niczego :)
W ciągu dnia to hmm... Ciężko coś doradzić w sumie. Osy i pszczoły też bywają agresywne, ale nie aż tak. Po prostu dłuższa ogniskowa i duża odległość ostrzenia :) Źeby nie trzeba było zbyt blisko podchodzić, ale i za dużo croppować.
Nie stawać z wiatrem aby nie wyczuł potu i wydychanego dwutlenku węgla, nie ubierać się w jaskrawe kolory, nie wykonywać gwałtownych ruchów,
To tak z filmów dokumentalnych ;)
No i jak przedmówca doradził, w miarę możliwości zastosować sprzęt, który pozwoli na stosunkowo dużą odległość ostrzenia,
Pozdr.
zawsze wydawało mi się że najbardziej neutralne są kolory ziemi czyli odcienie beżu, brązów, khaki, zielenie, itp.
Sprawdziłam na kilku stronkach:
Niebieskie działaja odstraszająco - nie bez powodu kiedyś w domach pokoje malowano na niebiesko.
Nie ubieraj się na żólto i pomarańczowo - tym kolorem ściągniesz uwagę na siebie co może się skończyć użądleniem szerszenia :P
"Staraj się nie ściągać na siebie uwagi owadów, unikaj więc wabiących je jasnych kolorów. Bardzo powściągliwie używaj perfum. Ich woń działa na niektóre owady jak magnez."
Ja je fotografuję tak samo jak inne owady. Jeśli jest okazja to podchodzę blisko i niemal dotykam ich obiektywem. One nie są tak skore do ataku jak się wydaje większości. Ostatnie moje zdjęcie szerszenia tylko dlatego kosztowało mnie trochę nerwów, bo zachęcony brakiem reakcji na mnie strzelałem z wyciągniętej wysoko nad głową dłoni jedno zdjęcie za drugim. Chyba przekroczyłem granicę i stwierdziła, że mnie postraszy, bo startując do lotu ostrzegawczo uderzyła mnie ciałem w dłoń i aparat. Gdyby chciała mnie użądlić to zrobiłaby to, bo miała okazję. Wg moich źródeł i doświadczeń szerszenie atakują tak naprawdę tylko przy bezpośrednim zagrożeniu gniazda. Jeśli ktoś lub coś zbliża się do gniazda najpierw przelatują tak żeby je było słychać, potem pokazują się intruzowi przelatując blisko, następnym etapem jest uderzenie ciałem - takie pacnięcie ostrzegawcze, a dopiero jak to wszystko zawiedzie następuje atak z użyciem ciężkiej broni.
Oczywiście zdarzają się wyjątki i trafiają się ukąszenia w innych okolicznościach, ale wtedy najczęściej używają żądła aby bronić własne życie. Aczkolwiek zauważyłem że jak się je pacnie, a nie czują się osaczone i bez wyjścia to raczej chętniej salwują się ucieczką z pola bitwy niż zasadzają na rewanż. Czasami je gonię i tłukę, bo jak w ogrodzie są małe dzieci to nie jest to dla nich zbyt bezpieczne towarzystwo...
Wysłany: 2009-05-12, 01:50 Re: Jak bezpiecznie zrobić zdjęcie szerszenia?
Mariusz napisał/a:
Witam,
Jak w temacie. Zna ktoś sposób mniej lub bardziej bezpieczny na sfotografowanie szerszenia? Bardzo mi się podobają te owady, ale boję się do nich zbliżać. Bywają niebezpieczne :)
Nie są bardziej niebezpieczne od innych "latających tygrysków". Przy tym IMHO najmniej agresywne w stosunku do człowieka. Mam dziwne wrażenie że z nimi najprędzej się "dogadać" ;), jakby wyczuwały emocje. Ale to oczywiście tylko domysły...
Faktem jest za to że spokój to podstawa :) a o to trudno bo jak matka odpali silniki to szkła w obiektywie się trzęsą ;) Co tu dużo pisać, wygląd i odgłosy są czasem przerażające, jeśli jednak NIE JEST się uczulonym na ukąszenia i zdecydowanym robić zdjęcia tym bestyjkom to spokój jest konieczny.
Jeśli to wątek bardzo serio to polecam garść pożytecznych linków:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum