makrofotografia Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Ogródek makro
Autor Wiadomość
nexar 

Wysłany: 2009-11-13, 12:53   Ogródek makro

W tym roku niestety nie było mi dane zrobić wielu zdjęć makro i bardzo nad tym boleje. Nie miałem specjalnie czasu aby skupić się bardziej na tej kategorii zdjęć. Wpadł mi do głowy jednak taki pomysł na przyszły rok. Chciałbym kupić sobie działkę i ułożyć ją "roślinnie"pod fotografię makro. A więc chciałbym ją obsadzić odpowiednią roślinnością, która by przyciągała sporo gatunków owadów. Po za tym myślę o założeniu oczka wodnego i może uda mi się w nim zasiedlić żaby z którymi mam już bardzo miłe doświadczenia. Nie bardzo jednak wiem jaką roślinnością najlepiej obsadzić taką działkę. Oczywiście sięgnę wkrótce do literatury poświęconej ozdobnej roślinności, ale może ktoś z własnego doświadczenia wie, jakie gatunki roślin przyciągają konkretne gatunki owadów? Które gatunki roślin prezentują się najokazalej?

kamazz 

Wysłany: 2009-11-13, 20:27   

Gotowej odpowiedzi jeszcze nie mam, ale pomyśle nad tym.
W zasadzie bardzo dobre pytanie :D

Mariusz 
Administrator

Wysłany: 2009-11-14, 10:42   

Oczko wodne to dobry pomysł. Woda przyciąga najwięcej owadów :)

Masaho 

Wysłany: 2009-11-18, 21:36   

Ja bym poszukał takich roślin, które by kwitły na przemian, tak aby cały czas w ogródku były rozwinięte kwiaty, przyciągną one owady latające. Możesz też wygospodarować sobie skrawek terenu na składowanie nadgniłych owoców, zapewnią Ci one wizytę kilku gatunków motyli, os i szerszeni. Z lasu przytransportować jakąś kłodę, albo płytę chodnikową z osiedla, pod spodem znajdą schronienie stonogi i wije.
Jak oczko wodne to już kup sobie coś na komary :mrgreen:
W oczku jakieś trawy?

Pewnie wszystko będzie zależało od tego gdzie konkretnie upolujesz tą działkę, zorientuj się jakie gatunki występują w jej pobliżu i spróbuj stworzyć im dogodne warunki.

Odpowiedz do tematu