makrofotografia Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Mariusz
2009-03-22, 22:06
Strony www do sprawdzania nazw owadów
Autor Wiadomość
kamazz 

Wysłany: 2009-03-02, 20:07   Strony www do sprawdzania nazw owadów

Witam.
Pewnie nie jeden z Was ma swoje ulubione strony gdzie chętnie sprawdza nazwy upolowanych okazów.
Poza tym wielbiciel makro fotografii w wielu przypadkach jest też entomo-amatorem :)

Ze swojej strony mogę polecić: http://algorytmy.pl/foto/index.php?k=3_4

sc00by 

Wysłany: 2009-03-03, 16:01   

kamazz dziękować :D:D przyda się bardzo :)

bycool4 

Wysłany: 2009-03-04, 17:26   

hhmmm fakt przyda się bo czasami są problemy ale myślę że można by otworzyć dział do rozpoznawania owadów :D na forum bo nie zawsze jest tak łatwo znaleźć i czasem się trzeba sporo naszukać ;)

Makrmaniak
Gaduła

Wysłany: 2009-03-04, 17:53   

dobry pomysł bycool4 :)
załóż temat w dziale forum :)

jopanic 

Wysłany: 2009-03-04, 17:54   

~arczi79 stworzył wątek na digarcie, w którym jest sporo adresów do tego typu stron stron: http://www.digart.pl/grup...dzie_i_jak.html

bycool4 

Wysłany: 2009-03-04, 18:27   

Makromaniak to wypadało by z adminem pogadać żeby dodać nową kategorię :) ale zdaję mi się że to się nam przyda :)

Mariusz 
Administrator

Wysłany: 2009-03-04, 22:27   

Hej,
Przemyślałem sprawę i rzeczywiście macie rację - dział jest potrzebny i już utworzony :)
A co do owadów to.. forum się rozrasta i myślę, że niedługo będzie trzeba porobić nowe kategorie, żeby ustrzec się przed śmietnikiem. Myślałem nad całą pod kategorią - Entomologia. Były by tam działy takie jak właśnie rozpoznawanie owadów, ich zwyczaje (tutaj np gdzie najlepiej szukać ważek, jak je wabić itd..), własna hodowla owadów itd..

80 % fotografów makro robi owady więc myślę, że warto.

bycool4 

Wysłany: 2009-03-04, 22:30   

dość ciekawy pomysł ja bym jeszcze zastanawiał się żeby dodać 2 proste pod kategorie latające i nie latające już by w pewnym stopniu ułatwiło sprawę

nexar 

Wysłany: 2009-03-05, 08:25   

Jestem jak najbardziej za wprowadzeniem tego typu działu. Myślę że rozpisywanie się na forum w temacie "Jaki rodzaj muzyki lubimy" jest lekkim nie porozumieniem. Za chwilę komuś przyjdzie pomysł zadać pytanie jakie lubimy piwo, cukierki czy panienki. Forum powinno być rzeczowe, gdzie każdy znajdzie odpowiedź na swoje pytania. A na pewno każdy z nas chciałby wiedzieć co jest na zdjęciu. Mam w domu dwa katalogi owadów i często do nich zaglądam, ale bywa tak, że mimo tego jestem w kropce. Każda tematyka nie dotycząca makrofotografii i fotografii ogólnie powinna być traktowana jako śmieć. Pozdrawiam serdecznie.

http://www.fotonexar.com

Lewap 
Gaduła

Wysłany: 2009-03-05, 09:07   

Ja też używam literatury do rozpoznawania, bo w sieci ciężko jest zidentyfikować owada mając tylko jego zdjęcie. I to do tego swoje własne ;-)
Co do podziałów to ja bym postulował żeby pozostać przy klasycznej entomologii, a nie bawić się w jakieś nowe podziały typu latające i nie latające... Gatunków owadów, pajęczaków i stawonogów jest od groma, więc wprowadzanie czegoś dziwnego nie związanego z naukowym podziałem tylko zaciemni obraz. Takie jest moje zdanie.
Ostatnio dopadłem książkę pt "Owady Polski" Kozłowskiego. Jest genialna i do tego dołączony jest film tego samego autora o podziale systematycznym owadów. Takie jakby streszczenie albumu. Polecam.
Pomyślałem że można zrobić dział do zamieszczania zdjęć których autor nie potrafi zidentyfikować, może ktoś z użytkowników forum zna ten gatunek i podpowie?

nexar 

Wysłany: 2009-03-05, 09:39   

Proponuję w mającej powstać przyszłej galerii, aby było tam miejsce na "Zdjęcia gatunków rozpoznanych" z nazwą i krótkim opisem. Była by okazja stworzyć taki katalog owadów, będący jednocześnie nie ocenioną pomocą.

http://www.fotonexar.com

Lewap 
Gaduła

Wysłany: 2009-03-05, 10:54   

a po potwierdzeniu gatunku UFO, można przenosić do rozpoznanych :-)

Mariusz 
Administrator

Wysłany: 2009-03-05, 11:25   

Lewap napisał/a:
a po potwierdzeniu gatunku UFO, można przenosić do rozpoznanych :-)
Myślicie tak samo jak ja :). Dział jest już na forum i tylko czeka na wasze pytania :)

bycool4 

Wysłany: 2009-03-05, 15:24   

hmm dobry pomysł ja bym proponował zrobić na pączatek 2 kategorie latające i nie latające i w nich odpowiednie pod kategorie i można robić galerię :)

suchy 

Wysłany: 2009-03-05, 17:01   

http://www.arczi79.netart...id=68&Itemid=43

podziękujcie Arcziemu....

Odpowiedz do tematu