Więc tak jak w temacie podam kilka porad jak zwabić motylki do naszego ogrodu napewno wielu makro fotografom się to przyda :)
Głównymi roślinami jakie wabią motyle są :
TROJEŚĆ (Asclepias tuberosa)
Roślina wieloletnia ma piękne pomarańczowe kwiaty Kwitnie od lipca do września osiąga wysokość ok.70 cm
LANTANA (Lantana camara)
Niestety jest to roślina jedno roczna o stosunkowo ładnych barwach najczęściej spotykane są odmiany jedno kolorowe białe, żółte, pomarańczowe lub różowe bywają jednak odmiany wielokolorowe
BUDLEJA DAVIDA (Buddleia davidii)
Jest to dość ładny krzew jest on roślina wieloletnią kwiatostany posiadają ładny fioletowy kolor oraz długość ok. 30cm rama roślina zajmuje sporo miejsca bo ok. 2-3 m ta roślina szczgólnie mocno przyciąga motyle oraz inne owady
Czytałem, że część motyli można wabić piwem. Oto przykładowy link: http://www.zubrzyjepodlas...ntent&task=view
Tak więc przyjemne z pożytecznym, bo jak wiadomo motyl całego piwa nie jest w stanie wypić
no niestety tej informacji ci nie podam :) ale z tego co wiem to nie jest to ściślej określone :) więc zwabić mogą wszystkie gatunki jakie występują na danych terenach Polski :)
Oglądałem kiedyś program w TV gdzie pewien nawiedzony przyrodnik latał z siatka po dżungli szukając motyli.
Miał on na nie pewien sposób. Mianowicie robił miksturę z trochę podgniłych owoców, wody, moczu (własnego) i jakiegoś wysokoprocentowego alkoholu. Wszytsko mieszał owoce troche rozdrabniał i następnie wylewał, badz zostawiał to w misce (juz nie pamiętam).
Efekt byl taki ze motyle sie upijały zwabione słodkim zapachem i były potulne jak baranki :D
Podobno oregano czyli Lebiodka pospolita http://pl.wikipedia.org/wiki/Lebiodka_pospolita jest lubiana przez motyle. Ponadto wspomniana wcześniej Budleja Dawida zwana jest motylim krzewem. Ta drugaa działa - sprawdziłem, rośnie na działce u mojego taty
kamazz ogladalam tez ten program, niezly by
a tak przy okazji to mialam kiedys pelno linkow i roznych ciekawostek o wabieniu motyli, jak je tylko znajde ( i tu bedzie problem) to wkleje.
Motyle lubią też pot - kiedyś nie mogłem się uwolnić od jednego motyla kiedy zmachany odpoczywałem po pracy przy budowie altanki na działce. Ale to było w zamierzchłych czasach, kiedy o fotografii cyfrowej nawet świerszcze nie cykały
Ponoć chodzi o jakieś sole mineralne...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum