Witam.
Dwa miesiące temu kupiłem canon 50d + Canon EF 28-135 mm f/3.5-5.6 IS USM
W niedługim czasie chce kupić jeszcze Canon EF 100-400 mm f/4.5-5.6L IS USM + Canon EF Extender 2x II.
Bardzo interesują mnie też zdjecia macro i chciałbym was poprosić o rade jaki
sprzęt kupić. Zaznaczam, że jestem dopiero początkującym amatorem i na razie raczkuje mimo to chce kupić coś porządnego żeby później nie wymieniać a najwyżej coś dokupić.
Z zebranych wiadomości na forum i innych stronach ułożyłem taki zestaw - powiedzcie co o tym sądzice - proszę o komentarze.
a ja polecam zamiast ringa zwykłą lampę i dorobić dyfuzorek.
Mam ringa sigmy - i w najbliższym czasie będę go sprzedawać - bo 1. Ma konflikt w pracy z moim nowym body a 2. dyfuzor daje lepsze rezultaty. Większość ringów niestety nie ma zdyfuzowanego światła - co dość często ma odbicie w zdjęciach - możesz zobaczyć moje testy oświetlenia, które robiłam dla testów.
Wydaje mi się że @wolny ma racje - też bym nie mieszała. Zresztą wystarczy popatrzeć na efekty zbliżeń przy podwójnych pierścieniach - np. prace 'grzehoo'.
Witam wszystkich.
Ja rowniez zastanawiam sie co na poczatek...Posiadam lustrzanke cyfrowa nikon d40 jak wiadomo ciezko jest do niej dobrac obiektyw bo niewiele tylko sie nadaje. Co polecilibyscie mi dokupic w mozliwie jak najnizszej cenie ,zebym mogla robic zdjecia makro?Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum