Kita montujesz standardowo do aparatu, do kita przyłączasz pierścień odwróconego mocowania (musisz kupić taki o odpowiednich średnicach - przykładowe) a do niego z kolei odwróconego heliosa ;) Ew możesz z heliosa wymontować 1 soczewkę jeśli powiększenie byłoby za duże (w necie znajdziesz opisy jak to zrobić). Nawet jeśli nie masz tego pierścienia to możesz przykładając heliosa do kita zobaczyć jakie powiększenie da Ci taki zestaw. Konstrukcja może winietować dlatego kita ustaw na max ogniskową. Przysłoną operujesz w kicie, nie w heliosie, w heliosie max otwarta.
Ten gość fotografuje takim zestawem (przy czym w systemie Canona) - w galerii znajdziesz dużo zdjęć.
A jak przykładam heliosa(odwróconego) to mam dość dużą winietę;/
Co może być przyczyną?
Heh tak już jest, zwiń sobie kartkę papieru w rurkę i przez nią popatrz - też będziesz mieć gigantyczną winietę ;)
Aby zminimalizować winietę:
1) pierścień ogniskowej w kicie ustaw na max wartość,
2) pierścień ostrzenia ustaw na ∞,
3) przesłonę w Heliosie ustaw na max otwartą.
Zauważ, że arczi79 większość zdjęć ma w nietypowych proporcjach boków - przypuszczam, że przycina je z powodu winiety.
A jak przykładam heliosa(odwróconego) to mam dość dużą winietę;/
Co może być przyczyną?
Heh tak już jest, zwiń sobie kartkę papieru w rurkę i przez nią popatrz - też będziesz mieć gigantyczną winietę ;)
Aby zminimalizować winietę:
1) pierścień ogniskowej w kicie ustaw na max wartość,
2) pierścień ostrzenia ustaw na ∞,
3) przesłonę w Heliosie ustaw na max otwartą.
Zauważ, że arczi79 większość zdjęć ma w nietypowych proporcjach boków - przypuszczam, że przycina je z powodu winiety.
1. dałem na 55
2. gdzie ten pierscien w heliosie?
3. przysłonę dać na max czyli 2 ale czy to coś da jaka będzie jak nie będę naciskał tego bolca?
1. dałem na 55
2. gdzie ten pierscien w heliosie?
3. przysłonę dać na max czyli 2 ale czy to coś da jaka będzie jak nie będę naciskał tego bolca?
2. chodziło mi oczywiście o pierścień ostrzenia w kicie :)
3. w przypadku minimalnej wartości przesłony (czyli max dziury) nie ma to znaczenia czy wciśniesz bolec czy nie, na wyższych wartościach wciśnięcie powodowałoby domykanie przesłony ale tak jak mówiłem wcześniej, przesłoną sterujesz w kicie a w heliosie ustaw na max otwartą
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum