makrofotografia Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki obiektyw m-42 do makro?
Autor Wiadomość
Mariusz 
Administrator

Wysłany: 2010-02-12, 14:49   Jaki obiektyw m-42 do makro?

Cześć, posiadacie jakieś doświadczenia z obiektywami m42 do makro. Nabyłem nie dawno mieszek z tego systemu i z chęcią bym coś popróbował :). Tylko nie wiem jaki obiektyw będzie dobry.

kamazz 

Wysłany: 2010-02-13, 15:04   

Myśle, że helios ale 44m-4 - są różne wersje (1,2,3).
Może też się nadac Pentacon 1.8/50 mm - jest chyba tańszy od heliosa

ShedirAchird

Wysłany: 2010-03-18, 23:31   

Mariusz napisał/a:
Cześć, posiadacie jakieś doświadczenia z obiektywami m42 do makro. Nabyłem nie dawno mieszek z tego systemu i z chęcią bym coś popróbował :). Tylko nie wiem jaki obiektyw będzie dobry.

Ja również nabyłem miecha. Mam też 2 obiektywy pod M42, więc mogę się podzielić wrażeniami. Fotki z tego systemu (mieszek + jupiter) są w galerii.

To zależy, czego będziesz potrzebował. Duże powiększenia, mała odległość ostrzenia, bierz jakąś stałkę standardową, może być wspomniany Helios. Da on duże powiększenie (ok. długość wyciągu mieszka dzielona przez ogniskową to właśnie powiększenie, więc można uzyskać i 6:1 dla wyciągu 290mm), ale odległość ostrzenia to zaledwie 6-8cm, a światło szybko leci na łeb na szyje jeszcze przy otwartej przysłonie, więc zapomnij o fotach z ręki.

Jeśli nie chcesz płoszyć motyli, to lepsza będzie wąska portretówka, np. 135 mm. Ja posiadam Jupitera 37A (135mm, F/3,5) - odległość ostrzenia w zależności od wyciągu to ok. 20-30 cm, większego powiększenia nie osiągnę niż ok. 2,2:1 przy najdłuższym wyciągu. Spadek jasności na Jupiterze nie jest zabójczy i generalnie ten obiektyw mi bardziej pasuje, da się nim fotografować z ręki, ale to już chyba ponad 2 kilo, więc dość niewygodnie.

Aha! I wybór może też zależeć od gabarytów mieszka! Ja mam wielki mieszek produkcji radzieckiej 290mm, podobno najdłuższy na rynku. Jak się go skręci z Heliosem 44m-4, to przy najkrótszym wyciągu ostrość łapie przed końcem szyn, więc jakakolwiek fotografowanie jest utrudnione albo nawet niemożliwe. A to już jest 2:1. Krótkie szkiełka są dobre razem z pierścieniami o takiej grubości co ogniskowa, by uzyskać skalę 1:1. Mieszki - ok, ale raczej te małe, które najkrótszy wyciąg mają w okolicach ogniskowej.

Wybór należy do Ciebie.

Mariusz 
Administrator

Wysłany: 2010-03-19, 14:19   

Ok dzięki za wyczerpującą odpowiedź :). Musiałbym zmierzyć wyciąg swojego mieszka. Ciekawe jest to co mówisz o skali odwzorowania.

Odpowiedz do tematu