makrofotografia Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Makro z Nikkor 70-300 AF-S, 18-55 AF-S
Autor Wiadomość
mikuniek

Wysłany: 2009-08-24, 07:50   Makro z Nikkor 70-300 AF-S, 18-55 AF-S

Po pierwszej, chciałem się przywitać na forum :). Więc... witajcie :)

zanim trafiłem na to forum wiele czytałem o fotografii makro, o właściwościach różnych rozwiązań, zaletach i wadach. Soczewki, raynox, pierścienie.. Chciałem jeszcze was zapytać, jako ludzi którzy w makro siedzą, które waszym zdaniem rozwiązanie byłoby najlepsze.

Posiadam dwa szkiełka, kitowe 18-55 i 70-300 nikona.

- Wiadomo, że założenie soczewek byłoby najtańszym rozwiązaniem.
- Dalej pod względem ceny byłby raynox, czy założenie go do 18-55 i 70-300 ma sens? Jaką skalę odwzorowania uzyskam dla tych obiektywów? Oraz jaką odległość ostrzenia?
- Pierścienie pośrednie (z przeniesieniem automatyki - najdroższe rozwiązanie - poza ofkors obiektywem makro) - próbowałem wyliczyć z wzoru znalezionego na forum odległość ostrzenia ale otrzymywałem jakieś dziwne wartości - jak to będzie dla 18-55 lub 70-300? Może warto kupić pierścienie bez przeniesienia automatyki?

Kolejne pytanie - czy ktoś stosował którekolwiek z powyższych rozwiązań z tymi szkiełkami?

I kolejne pytanie, podczas czytania różnych postów pojawia się termin ostrzenia na nieskończoność - jakie ma ono znaczenie dla fotografii makro?

Wiadomo, że przy ciemnym obiektywie i dodaniu soczewek, konwertera czy pierścieni będę musiał focić z lampą, czy do celów makrofotografii wystarczy jakiś prosty dyfuzor?

Uff, dużo tego, będę bardzo wdzięczny za odpowiedź

Mariusz 
Administrator

Wysłany: 2009-08-28, 14:37   

70-300 + raynox na początek wystarczy. Jaki dokładnie model posiadasz? Odległość ostrzenia będzie kilka cm, a skala odwzorowania przy 300 mm nawet 3:1 czyli bardzo duże powiększenie. Wadą takiego zestawu jest z pewnością niewielka głębia ostrości. Ale tym się nie przejmuj bo to normalne w makro jest.

Ostrzenie na nieskończoność w makro raczej się nie przydaje.

Co do dyfuzora ktoś kiedyś publikował tutaj różne rozwiązania na temat własnych wynalazków, które doskonale spisują się do zastosowań makro.

Pozdrawiam :)

Voldo

Wysłany: 2009-09-25, 11:13   

ja mam 18-55 i na dniach będę miał raynoxa to napisze co i jak, ale myślę ze tele + raynox wystarczy

Odpowiedz do tematu