Wysłany: 2009-08-24, 07:50 Makro z Nikkor 70-300 AF-S, 18-55 AF-S
Po pierwszej, chciałem się przywitać na forum :). Więc... witajcie :)
zanim trafiłem na to forum wiele czytałem o fotografii makro, o właściwościach różnych rozwiązań, zaletach i wadach. Soczewki, raynox, pierścienie.. Chciałem jeszcze was zapytać, jako ludzi którzy w makro siedzą, które waszym zdaniem rozwiązanie byłoby najlepsze.
Posiadam dwa szkiełka, kitowe 18-55 i 70-300 nikona.
- Wiadomo, że założenie soczewek byłoby najtańszym rozwiązaniem.
- Dalej pod względem ceny byłby raynox, czy założenie go do 18-55 i 70-300 ma sens? Jaką skalę odwzorowania uzyskam dla tych obiektywów? Oraz jaką odległość ostrzenia?
- Pierścienie pośrednie (z przeniesieniem automatyki - najdroższe rozwiązanie - poza ofkors obiektywem makro) - próbowałem wyliczyć z wzoru znalezionego na forum odległość ostrzenia ale otrzymywałem jakieś dziwne wartości - jak to będzie dla 18-55 lub 70-300? Może warto kupić pierścienie bez przeniesienia automatyki?
Kolejne pytanie - czy ktoś stosował którekolwiek z powyższych rozwiązań z tymi szkiełkami?
I kolejne pytanie, podczas czytania różnych postów pojawia się termin ostrzenia na nieskończoność - jakie ma ono znaczenie dla fotografii makro?
Wiadomo, że przy ciemnym obiektywie i dodaniu soczewek, konwertera czy pierścieni będę musiał focić z lampą, czy do celów makrofotografii wystarczy jakiś prosty dyfuzor?
Uff, dużo tego, będę bardzo wdzięczny za odpowiedź
70-300 + raynox na początek wystarczy. Jaki dokładnie model posiadasz? Odległość ostrzenia będzie kilka cm, a skala odwzorowania przy 300 mm nawet 3:1 czyli bardzo duże powiększenie. Wadą takiego zestawu jest z pewnością niewielka głębia ostrości. Ale tym się nie przejmuj bo to normalne w makro jest.
Ostrzenie na nieskończoność w makro raczej się nie przydaje.
Co do dyfuzora ktoś kiedyś publikował tutaj różne rozwiązania na temat własnych wynalazków, które doskonale spisują się do zastosowań makro.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum