makrofotografia Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Mieszek
Autor Wiadomość
SBartek1987 

Wysłany: 2009-08-02, 07:57   Mieszek

Witam
Ostatnio oglądając zdjęcia robione starszymi obiektywami połączonymi w zestaw z mieszkiem zastanawiałem się jak to jest w przypadku nowszej techniki.

Jak to jest w przypadku, np canon 100mm macro. Ostrość regulujemy pierścieniem, a co w przypadku przysłony. Mieszek nawet ten dedykowany nie przenosi automatyki. Jak wtedy ustawia się przysłonę? i Czytałem coś o możliwości zablokowania przysłony, czy to znaczy, że ustawia się określoną wielkość przysłony i tak zostaje?

liczę na poważne potraktowanie tematu

pozdrawiam.

wolny 
Gaduła

Wysłany: 2009-08-04, 13:36   

SBartek1987 napisał/a:
Jak wtedy ustawia się przysłonę?

Bez pierścienia do przesłony, nie dasz rady nic z nią zrobić :-) Jeśli mnie pamięć nie myli, to przy wyzwoleniu migawki, przysłona zostaje na pełnym otworze (czyli 2.8).

Kup sobie Tamrona 90 2.8 (tam jest pierścień do przysłony).

SBartek1987 

Wysłany: 2009-08-04, 18:13   

Tak myślałem właśnie, że tak jest.

Jak już bym miał kupować to wolę canona, tamron wolniejszy i głośniejszy, przynajmniej takie opinie są na necie i takie słyszałem.

Wolał bym canon i kupić mieszek a do niego heliosa czy jakiś inny starszy obiektyw no i przejściówki. Chyba, że ktoś zrobi mieszki z przenoszeniem automatyki.

wolny 
Gaduła

Wysłany: 2009-08-04, 23:05   

GrzehooFR robi na Tamronie 90tce. Zobacz jego zdjęcia i spytaj, czy jest mu źle ;-)
Złej baletnicy... dalej chyba znasz :)

SBartek1987 

Wysłany: 2009-08-05, 07:04   

Wiem, że on robi tamronem, ale to nie znaczy, że ja też muszę go kupować.

Wolę kupić oryginalny sprzęt canona i nawet mieć trochę gorsze zdjęcia, niż męczyć się z powolnym AF i wysuwającą się tubą.

Na razie poziom moich zdjęć jest taki, że nie robi mi różnicy jaki to obiektyw, ale canon to canon.

Jeśli kiedyś dojdę do wniosku, że warto się przesiąść to pewnie to zrobię, ale wątpię czy tamron byłby moim kolejnym wyborem.

wolny 
Gaduła

Wysłany: 2009-08-06, 14:15   

To są szkła praktycznie z tej samej półki. Wysuwana tuba i ciut głośniejszy AF jest spowodowany mniejszą ceną o kilka stów.

SBartek1987 

Wysłany: 2009-08-07, 07:32   

Zgadza się masz rację, a dopiero po Twoim opisie zauważyłem, że Tamron faktycznie ma pierścień do nastawienia przysłony.

Ciągle jednak mam w głowie wypowiedzi, że działa jak pompka i strasznie zasysa kurz, choć wydaje mi się, że to nie jest tak do końca.

Znalazłem też rozwiązanie, przeniesienie automatyki w mieszku, tylko gość sobie strasznie dużo ceni za to.

wolny 
Gaduła

Wysłany: 2009-08-10, 10:44   

SBartek1987 napisał/a:
Znalazłem też rozwiązanie, przeniesienie automatyki w mieszku, tylko gość sobie strasznie dużo ceni za to.

Za dobre sie płaci...

SBartek1987 napisał/a:
Ciągle jednak mam w głowie wypowiedzi, że działa jak pompka i strasznie zasysa kurz, choć wydaje mi się, że to nie jest tak do końca.

Ja myślę, że to wyolbrzymienie, choć faktycznie, jak każdy wysuwany tubus nieuszczelniony troche kurzu może zassać.

smit3r 

Wysłany: 2009-08-14, 07:38   

Co do blokowania przesłon słyszałem, że można spróbować wbić dłutkiem ten dzyndzel w Heliosie, przez co blokujemy przeszłonę. IMO mieszek + Helios to bardzo dobre rozwiązanie. I ten patencik co używa Grzehoo też jest ok.

Masaho 

Wysłany: 2009-08-14, 14:22   

Nic nie wbijać! Po rozkręceniu "dupki" Heliosa nakładamy coś na bolec np. sprężynkę, kawałek wkładu od długopisu, tulejkę. Dupkę składamy, a pierścień przysłon działa jak typowy manual bez przymykania. Na forum pentaxa było to opisane bardzo dobrze.

Odpowiedz do tematu