makrofotografia Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Raynox DCR 250 - złamane mocowanie
Autor Wiadomość
kozmaty 

Wysłany: 2009-06-23, 11:49   Raynox DCR 250 - złamane mocowanie

Witam

Mam problem i może ktoś tutaj będzie mi w stanie pomóc, zdażył mi się niefortunny wypadek i mój aparat wylądował w trawie prosto na obiektywie. Aparat i obiektyw szczęśliwie przeżyły, ale problem pojawił się przy raynoxie, złamał się sam haczyk z jednej strony, tj element który utrzymuje mocowanie na gwincie obiektywu. Może ktoś miał podobny problem i wie gdzie zdobyć samo mocowanie. Narazie poradziłem sobie taśmą izolacyjną ale rozwiązanie nie jest tak wygodne jak klips.

Z góry dzięki za porady :)

Pozdrawiam

Lewap 
Gaduła

Wysłany: 2009-06-23, 21:21   

Miałem podobny przypadek. Ułamało mi się i skleiłem to super glue. Niestety przykleiło mi się to klejenie do mocowania i miałem problem, bo nie dawało się równo mocować. Na szczęście przy większym zoomie dało się robić normalnie zdjęcia.
A na koniec przy zmianie aparatu okazało się, że pasuje mi konwerter bezpośrednio na obiektyw bez przejściówek :)
Co do kupowania - zmartwię Cię ale nie widziałem identycznego w necie. Były inne ale drogie...

Mariusz 
Administrator

Wysłany: 2009-06-23, 22:09   

Kup sobie redukcję filtrową tak aby przykręcić soczewkę do obiektywu i problem z głowy :)

kozmaty 

Wysłany: 2009-06-23, 22:16   

Dzięki za rady, te drogie mocowania mają inną średnicę (dla msn 202 czy jakoś tak :-) )chyba redukcja to jedyne rozsądne wyjście.

kamazz 

Wysłany: 2009-11-03, 21:36   

No i klops!
Złamał się zaczep :(
Ale czy widział ktoś kiedyś redukcje 55->43?
Na allegro nie ma :(

Lewap 
Gaduła

Wysłany: 2009-11-17, 16:49   

Mi też się złamał ale na szczęście w moim nowym aparacie nie potrzebuję zaczepów. Raynox sam się trzyma obiektywu - cudem pasują do siebie jakby były specjalnie tak zaprojektowane.

kamazz 

Wysłany: 2009-11-17, 18:12   

masz obiektyw 43mm? Mój problem polega raczej na tym, że bedę musiał zastosować dwie redukcje :/ z 43 na 50(?) i później do 55.

Odpowiedz do tematu