Porównując dwa najniższe modele SIGMY i CANONA:
jeżeli znajdziesz 100mm canona w cenie sigmy 105mm to myślę że lepszym zakupem będzie Canon - wydaje mi się że ultrasoniczny napęd Canona jest plusem - sigma z racji wysuwanego napędu może podczas ruchu zasysać do środka kurz, pyłki i krople deszczu jeżeli takowe spadną...
Generalnie rzecz biorąc sigma jest tańsza, ale delikatniejsza w utrzymaniu. (mi osobiście to nie przeszkadzało - dwa lata temu wolałam zachować kilka stów w kieszeni)
mie miałam tego szkiełka, ale w testach praktycznych - moze i nie jest to to samo co zwykłe makro - ale działa ok., ostrość łapie od metra. Troche ludzie narzekają na AF, ale to akurat macro 105 sigmy ma ten sam problem. Cóż nie można za takie pieniądze miec wszystkiego.
Właśnie mam ten sam problem, mam Canona EOS 350d ze zwykłym KIT'em i zastanawiałem się nad kupnem raynoxa.
Te fotki faktycznie są z Kita? Jak tak to rewelacja? Jak uzyskałeś te powiększenie ważki??
Z jakiej odległości łapiesz ostrość? Przy Kicie to pewnie musi być bardzo mała ale po doświadczeniach z makro w kompakcie wiem, że można zrobić zdjęcia.
Jak byłaby możliwość prosiłbym o jeszcze parę fotek wykonanych Raynoxem z obiektywem KIT
Jeszcze jedna rzecz zdjęcia robione były ze statywem?
jeżeli chodzi o sprzęt do makro (obiektywy do lustrzanek) moim skromnym zdaniem to jest taka zasada jakość = cena i nie ma kompromisów. Myślicie że czemu np (mój system nikon) obiektyw nikkor na któego zbieram kosztuje 3000 zł (105/2.8 VR) a tamron czy sigma (nie pamiętam) 90/2.8 kosztuje 1500?jestem i wyłącznie tylko zwolennikim systemowych obiektywów. Wstrzymać się jakiś czas i dozbierać na systemowe szkło i być happy na 100%.
Pozdrawiam
_________________ Ambicja spotyka się z uznaniem i zachwytem wyrzeczenia są tutaj jedynym zgrzytem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum