makrofotografia Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Warto?
Autor Wiadomość
Mariusz 
Administrator

Wysłany: 2009-05-05, 18:19   

Ta kupcie sobie 600/4 kilka stówek różnicy i możecie ważki z kilometra robić :D

wolny 
Gaduła

Wysłany: 2009-05-05, 22:49   

A wiesz co Maniek, pomyśle o tym :P To tylko kilka stówek :P

Deilla 
Gaduła

Wysłany: 2009-05-06, 08:47   

Dobra my tu śmiechu hichu ale ja wróce do tematu:

Porównując dwa najniższe modele SIGMY i CANONA:
jeżeli znajdziesz 100mm canona w cenie sigmy 105mm to myślę że lepszym zakupem będzie Canon - wydaje mi się że ultrasoniczny napęd Canona jest plusem - sigma z racji wysuwanego napędu może podczas ruchu zasysać do środka kurz, pyłki i krople deszczu jeżeli takowe spadną...
Generalnie rzecz biorąc sigma jest tańsza, ale delikatniejsza w utrzymaniu. (mi osobiście to nie przeszkadzało - dwa lata temu wolałam zachować kilka stów w kieszeni)

maslo771 

Wysłany: 2009-05-09, 18:16   

Ja jeszcze na początek zastanawiałem się nad inną tańszą impreza :P Sigma

70-300 mm f/4.0-5.6 APO DG MACRO -> o tym obiektywie myślałem. Kasy dużo nie mam :P A 18-55 dużo nie podziałam :/

Deilla 
Gaduła

Wysłany: 2009-05-09, 22:23   

mie miałam tego szkiełka, ale w testach praktycznych - moze i nie jest to to samo co zwykłe makro - ale działa ok., ostrość łapie od metra. Troche ludzie narzekają na AF, ale to akurat macro 105 sigmy ma ten sam problem. Cóż nie można za takie pieniądze miec wszystkiego.

maslo771 

Wysłany: 2009-05-09, 22:36   

No własnie. :( To może miał ktoś jeszcze kontakt z tym szkiełkiem :) ?
Jak mam już coś kupic, to wole wiedziec czy dobrze robie :)

Canon EOS 350d

Wysłany: 2010-07-28, 10:47   

Właśnie mam ten sam problem, mam Canona EOS 350d ze zwykłym KIT'em i zastanawiałem się nad kupnem raynoxa.

Te fotki faktycznie są z Kita? Jak tak to rewelacja? Jak uzyskałeś te powiększenie ważki??

Z jakiej odległości łapiesz ostrość? Przy Kicie to pewnie musi być bardzo mała ale po doświadczeniach z makro w kompakcie wiem, że można zrobić zdjęcia.

Jak byłaby możliwość prosiłbym o jeszcze parę fotek wykonanych Raynoxem z obiektywem KIT

Jeszcze jedna rzecz zdjęcia robione były ze statywem?

Pozdrawiam :)

Schumi 

Wysłany: 2010-07-28, 14:25   

jeżeli chodzi o sprzęt do makro (obiektywy do lustrzanek) moim skromnym zdaniem to jest taka zasada jakość = cena i nie ma kompromisów. Myślicie że czemu np (mój system nikon) obiektyw nikkor na któego zbieram kosztuje 3000 zł (105/2.8 VR) a tamron czy sigma (nie pamiętam) 90/2.8 kosztuje 1500?jestem i wyłącznie tylko zwolennikim systemowych obiektywów. Wstrzymać się jakiś czas i dozbierać na systemowe szkło i być happy na 100%.
Pozdrawiam

www.cwiklinski.to.pl

0bleblak 

Wysłany: 2010-07-28, 18:35   

Poniższe zdjęcia robione są m.in. Tamronem 90 f 2.8 :
http://www.digart.pl/zoom...z_Krolowej.html
http://www.digart.pl/zoom/5234991/index.html
http://www.digart.pl/zoom/4803270/index.html
Po tych zdjęciach chyba widać, że można tym obiektywem zrobić zdjęcie z jakością z najwyższej półki (dwa ostatnie są chyba robione czymś spośród M-42). Fakt, że jak się jednak patrzy na samo szkło Tamron 90 f 2.8, nie budzi ono 100 % zaufania ;-)

"I tylko jedno może unicestwić marzenie- strach prze porażką" Paulo Coelho

Odpowiedz do tematu