Witam
Jestem szczęśliwym posiadaczem lustrzanki Canon 1000D. Od zawsze interesowałem się makrofotografią, niestety nie mam tak dużych środków żeby zafundowac sobie jakieś szkło do makro, to zastanawiałem się nad kupnem Raynoxa dcr 250. Obiektyw mam EF-S 18-55 IS | KIT :)
Warto mi kupowac tego raynoxa? Da mi to coś? Może coś innego ? I oczywiście żeby pasowało do mojego aktualnego sprzętu ( cena nie za duża ) :)
Witam
Jestem szczęśliwym posiadaczem lustrzanki Canon 1000D. Od zawsze interesowałem się makrofotografią, niestety nie mam tak dużych środków żeby zafundowac sobie jakieś szkło do makro, to zastanawiałem się nad kupnem Raynoxa dcr 250. Obiektyw mam EF-S 18-55 IS | KIT :)
Warto mi kupowac tego raynoxa? Da mi to coś? Może coś innego ? I oczywiście żeby pasowało do mojego aktualnego sprzętu ( cena nie za duża ) :)
Z góry dziekuje
Pozdrawiam
Wydaje mi sie, ze da rade. Uzywam/uzywalem bardzo podobnego zestawu (350d +KIT 18-55)
Niektore zdjecia z tego zestawu:
Canon 350d +kit +Raynox DCR-250.
Canon 350d +kit +Raynox DCR-250
Raynox DCR-250 to dobra rzecz.
Pozdrawiam, Michal.
Odległość ostrzenia jest praktycznie taka sama a masz dodatkowe 45 mm ogniskowej :)
Niby mała różnica....
31cm dla 105 przy cenie ok 2000 zł
38cm dla 150 przy cenie ok 3000 zł
46cm dla 180 przy cenie ok 3800 zł
Tak radzisz koledze maslo771 wybierać 150mm sigmy, to czemu ty sobie nie kupiłeś 150 sigmy jeszcze ?
Miałam 105mm przez ok 2 lata (obecnie wystawiłam na sprzedaż) - i nie powiem żeby była zła... - używałam na początku samą, a później z pierścieniami - uważam że na start w macro jest to swietny i tani sprzęt. A kilka stów czasami (w tym przypadku ok 1000 zł) robi dużą różnicę...
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Deilla 2009-05-05, 03:52, w całości zmieniany 2 razy
Tak radzisz koledze maslo771 wybierać 150mm sigmy, to czemu ty sobie nie kupiłeś 150 sigmy jeszcze ?
Niestety nie mam funduszy ;) Ale po moich 18tych urodzinkach jestem na 95% przekonany że kupię akurat tą sigmę 150 albo ewentualnie Canona 100, żeby mieć wszystko jednofirmowe :D
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum