makrofotografia Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Dlaczego mam Łindołsa.
Autor Wiadomość
mops

Wysłany: 2010-02-05, 14:25   Dlaczego mam Łindołsa.

No właśnie,dlaczego to a nie co innego.Nie jestem za ani przeciw żadnemu.To jedynie ciekawość.

Mariusz 
Administrator

Wysłany: 2010-02-05, 22:05   

Mnie przy M$ systemie trzyma photoshop. Pewnie eksperci powiedzą, że na linuksie też można odpalić ten program przez wine, ale to nie jest to samo. Photoshop jest mi potrzebny do projektowania stron www i ciężko byłoby mi go zastąpić jakimś GIMPem. Może i do obróbki zdjęć to on by się nadał, ale przy webdesignie ciężko się w nim odnaleźć. A tak poza tym photoshopem to chyba nie mam żadnego innego wytłumaczenia.

mops

Wysłany: 2010-02-06, 10:45   

Można uruchomić poprzez wine,lecz cienko dość.Napisałeś rozsądnie, osoby potrzebujące zaawansowanych programow graficznych,autocad-a oraz osoby grające,tu z linuxem jest problem.Natomiast trwają rozmowy o fotopsuju dla linuxa.

Mariusz 
Administrator

Wysłany: 2010-02-06, 12:32   

mops napisał/a:
Natomiast trwają rozmowy o fotopsuju dla linuxa.

Gdzie to wyczytałeś?

mops

Wysłany: 2010-02-06, 13:01   

Pod koniec kwietnia wychodzi wersja LT,może zrobią niespodziankę z Psujem.Nadal nie zamierzam wywoływać żadnej wojny SYSTEMOWEJ,lecz faktycznie Gimp niewiele ustępuje Fotopsujowi.Interface natomiast w wersji "jednookienkowej" także jest już dostępny.Natomiast aplikacje do prac przy fotografiach są dostępne w dużej ilości.Zresztą w części te same dla jednego i drugiego OS-u.RawTherapee...RawStudio i inne.Oczywiście otwierają także ośmiobitowe jpg.

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1381221

http://www.surveymonkey.com/s/GFVQP62

Mariusz 
Administrator

Wysłany: 2010-02-06, 13:46   

A ty jakiego systemu używasz?

mops

Wysłany: 2010-02-06, 14:16   

Do zeszłego roku byłem wiernym użytkownikiem Windowsow wszelkich , od kiedy tylko w Polsce dostępnymi się stały.Od roku mam linuxy w rożnych odmianach.Lecz nadal nie mowię iż ktorykolwiek OS jest "be". Niech każdy ma co chce mieć.Dostrzegam wady i jednych i drugich Systemow.Natomiast nie zamierzam więcej Billowi Windowsowi płacić za robienie ze mnie szczura laboratoryjnego,jak to miało miejsce z Vistą.Bo to ona właśnie przelała u mnie czarę goryczy.Co nie oznacza iż pewne kwestie w Linuxie nie doprowadzaja mnie do drgawek.

Mariusz 
Administrator

Wysłany: 2010-02-09, 14:56   

Korzystasz z photoshopa pod linuxem? Słyszałem, że trochę usprawnili wine ostatnio pod tym względem.

mops

Wysłany: 2010-02-09, 15:10   

Nie,nie mam takiej potrzeby.Jest wiele innych ktore mi wystarczają.

Odpowiedz do tematu