Natura taka jaką zastałem w danym miejscu i czasie,preferuję światło zastane(nie jestem zwolennikiem sztucznego światła),nie używam statywu,bo to mz tylko przeszkadza i komplikuje focenie.Jeśli chodzi o akcesoria to używam makrokonwertera,choć nie zawsze.
Ja osobiście również lubię światełko zastane, ale przy większych powiększeniach, gdzie trzeba mocno domknąć przysłonę, wspieram się flashem. Statywu również nie używam, bo tylko przeszkadza.
Brak statywu oraz sztucznego źródła światła. Statyw zabrałem raz tylko w plener i więcej czasu traciłem na ustawianie go niż na typowe fotografowanie na nim. Do statywu koniecznie potrzebne są sanki nastawcze bo bez nich przemieszczanie całego statywu po kilka cm mija się z celem za to do mniejszych powiększeń można z ręki spokojnie zrobić zdjęcie.
_________________ K100D Super + Matówka Zenit 122
Pentax-M 100mm F4 + Pentax-M 50mm F1,4 + Pentax 18-55 3,5-5,6 AL
Można statyw wykorzystać jako monopod jeśli nie rozłoży się nóg. Wtedy odpada też problem z sankami nastawczymi bo podparty w jednym punkcie aparat można łatwiej ustabilizować.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum